Visszavesznek a tempóból a világ tőzsdéi

Vágólapra másolva!
Profitkivét miatt csökkenéssel zárt a tokiói tőzsde csütörtökön, miután egy nappal korábban tízhavi csúcsra erősödött. Európában és az Egyesült Államokban várhatóan kisebb csökkenéssel kezdődik a tőzsdei kereskedés.
Vágólapra másolva!

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,6 százalékos, 172,93 pontos csökkenéssel 10466,78 ponton zárt. A szélesebb Topix mutató 1,4 százalékkal 961,64 pontra csökkent. Az okok között elemzők a profitkivét mellett említik a jen erősödését, ami ront a japán cégek exportlehetőségein.

A kereskedés visszafogott volt, sokan inkább várnak a nagyobb ügyletekkel a vasárnapi országos parlamenti választások miatt. A piac előre elkönyvelte, hogy az ellenzéki Japán Demokrata Párt (DPJ) nagy fölénnyel győzedelmeskedik, és a kereskedőket már az foglalkoztatja, hogy ki lesz a pénzügyminiszter és ki kapja meg a gazdasági tárcát.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója 1,3 százalékkal, a sanghaji összetett mutató 0,4 százalékkal csökkent, a szöuli Kospi 1 százalékkal gyengült. "Valószínűleg átmeneti gyengülésről van szó. Olyan mértékben erősödött a piac ezen a nyáron, hogy most már egyre többen inkább eladnak, mintsem vesznek" - mondta egy elemző az AP amerikai hírügynökség összeállítása szerint.

A nagy nyugat-európai részvénytőzsdéken csütörtökön legföljebb minimális gyengüléssel indulhat a kereskedés, miután a héten tízhavi csúcsokra érkeztek az indexek, majd szerdán gyengüléssel zártak.

Amerikában lefelé mutattak a határidős indexek csütörtökön reggel: a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,12 százalékos, a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,06 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,09 százalékos csökkenést jelzett.