Wall Street Journal: Lettország egy ketyegő bomba

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

"Lettország az európai pénzügyi rendszer alatt ketyegő bomba" - fogalmazott keddi kommentárjában a Wall Street Journal (WSJ) szakértője, Simon Nixon. A lattal kapcsolatos leértékelési várakozások az utóbbi hetekben a forint árfolyamára is negatív hatással voltak, a magyar deviza érezhetően gyengült a lettországi eseményekre.

Az utóbbi hetekben a pénzügyi világ figyelmének középpontjába került balti állam egyértelművé tette, hogy nem áll szándékában devizájának leértékelése, annak ellenére, hogy piaci szakértők szerint a mostani válságidőszakban szükség lenne a lat árfolyamának kiigazítására. Lettország tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), illetve Brüsszellel is egy újabb, 1,4 milliárd dolláros segélycsomagról, de a WSJ szerint az esetleges megegyezés sem szüntetné meg a leértékelési félelmeket.

Lettország csakis polgárainak hidegvére miatt kerülhette el a leértékelést - fogalmaz Simon Nixon. A lettek egyelőre nem nagyon kezdték el megtakarításaik átváltását euróra, és devizahiteleiket sem konvertálták egyelőre a helyi pénzre: ez utóbbi a külföldi, elsősorban svéd bankok számára jelentene komoly veszteséget.

A WSJ írása szerint nem egyértelmű, hogy miért ilyen nyugodtak a lettek: lehet, hogy bíznak a leértékelést kizáró politikusokban, de az is lehet, hogy félnek a latra váltott hitelek magasabb törlesztőrészleteitől. Az is biztos azonban, hogy ez a nyugalom nem tarthat örökké. Az igazi sokkra nyár után lehet számítani, Lettországban ugyanis 90 napig jár a munkanélküliségi segély, miközben kérdéses, hogy a lett jegybank képes lesz-e egyáltalán az árfolyam megvédésére.