Kamatstop, lett járvány és megmentett hitelesek - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Csütörtökön rosszul kezdte a napot a forint, de a lett devizával kapcsolatos bizonytalanságok csökkenése miatt a nap végére stabilizálódni tudott a magyar pénz is. A pesti tőzsde az OTP miatt mínuszban zárt, a nagy európai jegybankok a kamatok szinten tartásáról döntöttek, a törvényhozás elé került a hiteleseket segítő törvényjavaslat, és a vártnál is jobb lett a magyar külkereskedelmi mérleg. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Pénteken Magyarországon mindenek előtt az április ipari termelési adatokra érdemes figyelni, a statisztikából ugyanis kiderülhet, hogy folytatódik-e a magyar ipar hónapok óta tartó lejtmenete. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva márciusban 15,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 19,6 százalékkal csökkent, az év első három hónapjában 22,3 százalékos volt a mínusz.

A nemzetközi piacokon fontos lehet a svájci fogyasztói árakról szóló májusi jelentés, a brit termelői árak alakulásáról szóló statisztika, illetve az amerikai munkanélküliségi ráta is.

Egyelőre elmúlt a lett veszély

A forint pályáját a csütörtöki nap során mindenek előtt a lett deviza mozgása, illetve az azzal kapcsolatos várakozások határozták meg. A jelek szerint a "lett járvánnyal" összefüggő félelmek csökkentek, a jegyzések ugyanis nem gyengültek tovább, az euró 286 forint körüli szinteken állt kora este.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 72 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 15 120 ponton zárt csütörtökön.

Bíróság előtt folytatódik a Mol és a Szurgutnyeftyegaz vitája: az orosz cég azért kezdeményez jogi eljárást, mert nem jegyezték be a részvénykönyvbe a Mol április 23-ai közgyűlése előtt.

Egy százalék körüli nyereséggel zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei csütörtökön. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,9 százalék (74,96 pont) emelkedéssel 8750,24 ponton fejezte be a napot.

Parlament előtt a hiteleseket mentő csomag

Beterjesztette a pénzügyminiszter a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról címet viselő törvényjavaslatot a parlament elé.

A valaha a Túró Rudit gyártó nagybánhegyesi tejüzem két évvel a bezárása után hamarosan újraindul.

A vártnál nagyobb mértékben javult a magyar külkereskedelmi mérleg 2009 első három hónapjában. Az export és az import is 25 százalék feletti mértékben csökkent, jelentősen visszaesett az energiahordozók behozatala.

Siófok a napokban bocsátotta ki első kötvényeit 2,4 millió euró értékben, ami a város 3 milliárd forintos kötvény-kibocsátási programjának első lépése.

Gyökeresen változhat a cégek cafeteria gyakorlata, mivel a jelenleg adómentes pénzbeli és természetbeni juttatások szinte mindegyikét megadóztatják a jövő évtől.

Az adóparadicsomokba utalt - illetve onnan érkező - összegek megadóztatása, valamint az egyéb szigorítások miatt a kicsiben utazók lemondhatnak az offshore megoldások használatáról.

Az utóbbi években egyre mélyebbre süllyedő építőiparban 2010 második félévében várható javulás - mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke. A szervezet rendezvényén az is elhangzott, a lánctartozásokból felhalmozódó 400 milliárd forint adósságállomány fele sosem térül meg.

Maradtak a kamatok Londonban és Frankfurtban

A várakozásoknak megfelelően a jelenlegi mélységi rekordszinten, fél százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtöki ülésén a Bank of England.

Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtöki döntésével változatlanul, 1 százalékon hagyta alapkamatát. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak.

Az elmúlt napokban három olyan döntés született az amerikai autóiparban, amely nemcsak az USA és Kanada, hanem Európa, Oroszország és végeredményben Ázsia járműgyártását is átalakíthatja.

Tavaly stagnáltak az Európába irányuló befektetések. A globális recesszió a régióba irányuló befektetési projektek esetében is érezteti hatását - derül ki az Ernst & Young versenyképességi felméréséből, amely szerint befektetési szempontból Magyarország a 12. legvonzóbb terület.

Június 17-én hozza nyilvánosságra az amerikai kormány a pénzügyi szektor szabályozása nagyszabású átalakításának tervét.

A Deloitte könyvvizsgáló cég évente megjelenő összesítése szerint az angol Premier League büszkélkedhetett a 2007/2008-as idényben a legnagyobb bevétellel és nyereséggel az európai futballbajnokságok közül.