Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtöki döntésével változatlanul, 1 százalékon hagyta alapkamatát. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak. A bankban "kiegyensúlyozottnak" tartják az új gazdasági előrejelzésekkel szembeni negatív és pozitív kockázatokat, és ebből a piacon arra következtetnek, hogy belátható időn az EKB nem nyúlt a kamatokhoz.
Vágólapra másolva!

A döntést követő sajtóértekezletén a bank elnöke, Jean-Claude Trichet azzal magyarázta a kamatdöntést - vagyis a további pénzügypolitikai enyhítés szükségtelenségét -, hogy az új adatok tanúsága szerint az év hátralévő részében a gazdasági visszaesés "sokkal kevésbé negatív ütemű" lesz, mint az első negyedévben, amikor az euróövezeti GDP 2,5 százalékkal volt kisebb a tavalyi utolsó negyedévinél.

Jövőre az év közepére már pozitív negyedéves mutatók várhatóak. Az euróövezetben idén 4,1-5,1 százalékos lehet a gazdasági hanyatlás, jövőre a térség összesített hazai összterméke (GDP) mínusz 1,0 és plusz 0,4 százalék között lehet - ismertette Trichet az EKB új előrejelzéseit.

Nagyon gyenge volt az első negyed

Az új prognózis alapján az EKB szakértői évi átlagban rosszabbra számítanak, mint egy negyedévvel ezelőtt: a márciusi előrejelzésben 3,2-2,2 százalék közé tették az idei visszaesés mértékét, és mínusz 0,7 és plusz 0,7 százalék közötti GDP-alakulást jósoltak a jövő évre.

A kilátások mostani, további rontását Trichet a "nagyon gyenge" első negyedévvel magyarázta, de úgy vélte, a nemzetközi válságkezelő intézkedések éreztetik hatásukat, és jövőre fokozatos fellendülés várható, az előrejelzésekkel szembeni negatív és pozitív kockázatok pedig "egyensúlyban vannak".

A segítő elemek közé sorolta a gazdaságösztönző intézkedéseket és a piaci bizalom vártnál gyorsabb javulását, a negatívak közé a munkapiacok elhúzódó "kedvezőtlen alakulását".