Válsághíradó: optimista csőd és Opel-eladás

Vágólapra másolva!
A nemzetközi tőzsdék szinte ujjongva reagáltak a kínai feldolgozóipar újjáéledésére hétfőn, és szinte még a General Motors csődje is megnyugtatóan hatott, nagyot ugrott az autógyár árfolyama záráskor. Az Opelt a múlt hét végén gyakorlatilag leválasztották a GM-ről, és eladták a Magna osztrák-kanadai cégnek. A Mol nagyot esett pénteken. Kedden emelkednek a parkolási díjak Budapesten. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden izgulhatnak a svájci frankban eladósodott magyarok, a diplomácia iránt érdeklődők a német külügyminiszterre figyelhetnek, a statisztikai adatokat bújók pedig az MNB értékpapír-statisztikáit böngészhetik.

A nemzetközi piacokon azonban a keddi nap aligha lesz annyira érdekes, mint amennyire a GM-csőddel megrengetett hétfői kereskedés volt.

Mi lesz kedden?

Külföldön a svájci GDP-adatok közlése esetleg az ottani jegybankot is elgondolkoztathatják, így akár hosszabb távon kihatással lehet a svájci alapkamatra is a keddi statisztika, amely a gazdasági növekedésre vonatkozik. Az eurózónából munkanélküliségi adat érkezik. Amerikában és Nagy-Britanniában pedig a fogyasztói bizalomról publikálják az ABC-, illetve a Nationwide-indexet.

Ami az itthoni híreket illeti, kedden átlagosan csaknem 30 százalékkal drágulnak a budapesti parkolási díjak, és kibővülnek a fizetőövezetek. A Magyar Nemzeti Bank az értékpapírok áprilisi kibocsátási statisztikáját teszi közzé. Az európai energiabiztonságról és a gazdasági válságról is tárgyal a tervek szerint Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Budapesten.

Mi történt a hosszú hétvégén?

Átalakul az amerikai és az európai autóipar a GM csődje és az európai leányvállalatok, így az Opel eladása után. A csődnek az amerikai gazdaságra mégsem lesz várhatóan drasztikus hatása.

Nyert a Wall Street, és a nyugat-európai tőzsdék is, a GM 9 százalékot ugrott hétfőn. A General Motors és a Citibank kihullott a Dow Jones indexből.

Döntött a bíró - vihetik a Chryslert, így az amerikai autógyárat a Fiat szerezheti meg.

Beindult a kurd olajexport Irakban.

Vegyes hírek itthonról

A dollár 200, az euró 280 forint alatt járt.

A Mol miatt zuhant a BUX pénteken, az olajtársaság nagyot veszített értékéből.

Rendkívüli visszaesés következett be az első negyedévben a hazai beruházásoknál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.