Nagyot javult Kelet-Európa a törlesztés szempontjából

Vágólapra másolva!
Meredek javulással több havi mélypontra süllyedt a kelet-európai - köztük a magyar - szuverén adósságokra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése az utolsó áprilisi kereskedési napon a londoni piacon, jelezve a térségi adósságtörlesztési kilátások befektetői megítélésének folytatódó javulását.
Vágólapra másolva!

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél elmondták: a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében 4,067 százalék volt középárfolyamon az aznapi késői londoni kereskedésben, az előző esti 4,295 százalékos New York-i záró után.

Április elején még 5,40 százalék körüli magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon. A magyar CDS-árfolyam az elmúlt két hónapban is jelentősen javult, azzal együtt is, hogy március legvégén a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service hitelminősítők szinte egyszerre rontották a magyar szuverén adósosztályzatot.

A CMA DataVision március elején még 6,30 százalékos magyar CDS-árazásokat mért; ez az eddigi csúcspont.

A londoni piacon csütörtökön kialakult magyar CDS-árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása évente alig valamivel több mint 400 ezer euróba kerül a londoni CDS-piacon, az április eleji 540 ezer euró, illetve a március első kereskedési napjain kért 630 ezer euró helyett.

A kedvező hangulat a kelet-európai EU-térség egészére is jellemző. A CMA DataVision londoni elemzői elmondták: még Lettország CDS-árazása is javult, annak ellenére, hogy a lett szuverén adósságot két nagy nemzetközi hitelminősítő - a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - egyaránt a befektetésre ajánlott sáv alá, spekulatív kategóriába süllyesztette az elmúlt hetekben.

Lettország CDS-árfolyama, amely néhány hete még 10 százalék felett járt, az áprilisi kereskedést 7,24 százalékon fejezte be.

A közép-európai EU-térségen belül Csehország CDS-piaci megítélése a legjobb: a cseh adósságtörlesztési kockázati biztosítások díja középárfolyamon 1,197 százalék volt a csütörtöki kereskedésben, az 1,34 százalékos előző záró után, számottevően jobb, mint az euróövezeti tag Írországé, amelynek CDS-árazása tartósan 2 százalék felett jár.

A Fitch Ratings az új cseh eurokötvény kibocsátásához fűzött londoni elemzésében meg is állapította: a cseh gazdaság - jóllehet szintén recesszióban lesz az idén - sokkal jobb állapotban van, mint a többi térségi ország.

Az államadósság-ráta alacsony, alig 29 százalék, vagyis még az elsőrendű "A" besorolási csoportra jellemző 39 százalékos középértéktől is jóval elmarad. A bankrendszer erőteljes, és a közép-kelet-európai térség más országaira jellemző makrogazdasági egyensúlytalanságoknak Csehországban nem sok jele van, állt a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint a külső fizetési helyzet is erős: nettó alapon Csehország külső hitelezői pozícióban van, egyedülálló módon a közép-kelet-európai országcsoporton belül.