Vágólapra másolva!
Brüsszel a Péti Nitrogénművek megmentésében nyújtott állami szerepvállalás miatt indít eljárást. A Pénzügyminisztérium szerint a cég megsegítése nem ütközik az uniós jogszabályba.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatot rendelt Péti Nitrogénműveknek nyújtott hitel miatt. Az eljárás arra ad majd választ, hogy a a cég megmentése érdekében hozott intézkedések sértik-e az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat - jelentették be szerdán Brüsszelben.

A szóban forgó lépések a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott, mintegy 85 millió euró összegű, állami kezességvállalással fedezett hitelt érintik.

Magyarország nem jelentette be ezeket az intézkedéseket, és a brüsszeli bizottságnak kételyei vannak afelől, hogy azok összeegyeztethetőek-e az állami támogatások közösségi szabályaival.

Reagál a PM

A Pénzügyminisztérium (PM) úgy gondolja, hogy a Péti Nitrogénműveknek nyújtott segítség esetében nem történt olyan intézkedés, amely sértené az Európai Unió ezzel kapcsolatos uniós szabályait - mondta az MTI-nek Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője reagálva a brüsszeli intézkedésre.

Ha az Európai Unió vizsgálni akarja az állami garancianyújtást, a magyar kormány Brüsszel rendelkezésére áll - tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy az állam egy nagyobb összegű hitel mögé garanciát adott, a garancianyújtás azonban piaci feltételekkel történt, ezért nem lehet szó az uniós szabályok megsértéséről.