Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009. februárban 3,2 százalékkal, az év első két hónapjában 3,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - közölte a KSH. Csak a használtcikk-üzletek és a csomagküldő hálózat eladásai mutattak növekedést.
Vágólapra másolva!

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,5 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz mérten.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009. január-februárban 958 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből februárban 477 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az első két hónapban a kiskereskedelmi eladások 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 15 százaléka az üzemanyag-, 12 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus részesedése 25 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalma az év első két hónapjában 2 százalékkal, februárban 2,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az év első két hónapjában 6,7 százalékkal, februárban 7,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszaki szinthez képest. Februárban
szinte az összes üzlettípus forgalma csökkent, csak az összes forgalomból csekély súlyt képviselő használtcikk-üzletek és a csomagküldő hálózat eladásai mutattak növekedést (6,5, illetve 1,8 százalékosat).

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009. februárban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése az Európai Unióban; ennek mértéke az unió 27 tagállamában átlagosan 3,4 százalék, az eurózóna országaiban 4,0 százalék volt az előző év azonos hónapjához mérten.

Az elérhető adatok szerint növekedést csak Lengyelországban és Belgiumban, csökkenést 16 tagállamban mértek; jelentős mértékben visszaesett (19-25 százalékkal) a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma a balti államokban.