Vágólapra másolva!
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hétfő reggel 52,65 dollár volt Londonban júniusi szállításra, 70 centtel olcsóbb a pénteki zárónál. A tavalyi évet összességében 51,42 százalékkal olcsóbban végezte, mint 2007-et, miután tavaly július 11-én történelmi csúcsot ért el, 147,50 dolláron. A mostani esés ellenére a jövőben az ár biztosan nőni fog.
Vágólapra másolva!

A kőolaj szabadpiacán az árak március második felétől megugrottak, a részvénypiacról indult "fellendülési spekulációban", amelyet az amerikai kormányzat újabb bankmentő és gazdaságélénkítő intézkedései tápláltak, azzal a reménnyel együtt, hogy a világválság hamarabb véget érhet a vártnál.

A szabadpiaci olajárak 25 százalékkal magasabbak, mint az év végén, az értékpiacokhoz hasonlóan azonban az utóbbi egy-két hétben az olajpiac is kétségek között vergődött: a gazdaság javulásáról szóló híreknek és reményeknek higgyen-e, vagy a saját szemének, amely még további visszaesést lát a közeljövőben.

A múlt hét végén Barack Obama, amerikai elnök figyelmeztetett, hogy az amerikai gazdaság még nagy nyomás alatt van, és gazdasági főtanácsadója is igyekezett kijózanítani a gyors föllendülésben reménykedőket. Másfelől az OPEC-tag Egyesült Arab Emírségek olajipari minisztere hétfőn azt mondta, hogy a későbbi olajszűke megelőzésére beruházások, ahhoz pedig legalább 50 dollár fölötti árak szükségesek.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most napi átlagban 83,4 millió hordóra jelzi a világ kőolajfogyasztását az idén, ez napi 2,25 millió hordóval kevesebb lenne a tavalyinál. A tényleges fogyasztás elmarad a kínálattól, ezt jelzi, hogy - szintén az IEA szerint - még mindig nőnek a kereskedelmi tartalékok az OECD-országokban.

A romló előrejelzések piaci hatását ellensúlyozza, hogy szakértők a kutatás-fejlesztés lassulását jelzik a nehezebben, drágábban kitermelhető lelőhelyeken, a mostani nagy olcsóság következtében. Ez későbbi olajszűke veszélyével jár, ami majd feljebb nyomja az árakat. Erre a befektetők már most felfigyeltek, hiszen a Brent távolabbi határidői drágábbak, igaz, egyelőre csak 80 dollárt meghaladó értékekig.