Vágólapra másolva!
Ideiglenesen megemelkedő inflációra, az euró 2013-ban a jelenleginél sokkal erősebb forint mellett történő bevezetésre számítanak a Reuters által megkérdezett elemzők. Szerintük a jegybank hétfőn nem módosít az alapkamaton, és csak 2010-ben várható a gazdaság minimális bővülése.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Idén nő, jövőre viszont csökken az infláció a Reutersnek áprilisban nyilatkozó elemzők szerint. Előrejelzéseik középértéke (medián) szerint a 12 hónapra visszatekintő pénzromlás áprilisban 3 százalék, decemberben 5,55 százalék, jövő év végén 2,80 százalék lesz. Előrejelzéseik alapján az éves infláció idén 3,9, jövőre 3,35, 2011-ben pedig 2,8 százalékra várható.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők úgy vélik, hogy az idei első negyedévben 5,75 százalékkal lesz kevesebb a bruttó hazai termék (GDP). Éves szinten 5,05 százalékos gazdasági visszaesést várnak. Szerintük növekedés csak jövőre lesz, akkor is csak 0,10 százalékos.

Az elemzők szerint Magyarország 2011-ben léphet be a az euró előszobájának nevezett ERM-II: árfolyamrendszerbe, és az uniós valutát 2013-ban vezethetjük be. Álláspontjaik összegzése szerint akkor azonban a jelenleginél sokkal erősebb forint, 266,25 forintos euróárfolyam mellett váltják majd át forintjainkat.

Hétfőn a jelenlegi 9,5 százalékos szinten hagyja a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa - vélik a hírügynökségnek előrejelzést adó szakemberek. Szerintük az év végéig is csak egy százalékponttal 8,5 százalékra mérséklődik az alapkamat. Egy évvel később újabb 1,5 százalékpontos kamatcsökkentés után 7 százalék lehet az alapkamat.

A jegybanki alapkamat csökkentésével párhuzamosan mérséklődhetnek az állampapírok kamatai. Az elemzők szerint az egyéves futamidejű papírok kamata májusban 10 százalék, decemberben 8,8 százalék, a jövő végén 7,5 százalék környékén alakulhat.. A hároméveseké májusban 10,5 százalék, decemberben 9,5 százalék, a jövő végén 7,5 százalék lehet. A tízéveseké pedig májusban 10,1 százalék, decemberben 9,0 százalék, a jövő év végén 7,5 százalék közelében várható.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a költségvetés ESA szerinti hiánya idén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió elvárásainak megfelelően a GDP 2,9 százaléka lesz, és jövőre a GDP 2,8 százalékára mérséklődik. Előrejelzéseik szerint a büdzsé GFS szerinti hiánya idén 736 milliárd forint, jövőre 655 milliárd forint lesz.