Nő az állami garanciavállalás a hitelezésben

Vágólapra másolva!
A korábbinál nagyobb hitelösszegre, és annak akár 90 százalékára is kezességet vállalhat mostantól a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. - közölte a társaság. Ezzel egyidőben az állami maximális garanciavállalás összege is növekszik.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A változás azután válik lehetővé, hogy az Európai Unió (EU) jóváhagyta a a társaság kezdeményezését a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-k) nyújtható állami támogatás növelésére.

A kamatokkal növelt hitelösszeg akár 90 százalékára is kezességet vállalhat a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. akkor, ha a garanciaigényt benyújtó társaság hitele nem haladja meg az éves bruttó bérköltség mértékét. A kezességvállalásban megtestesülő állami támogatás tartalmat ezzel egyidőben 200 000-ről 500 000 euróra emelte az EU.

"Ez nagyon komoly lépés, hiszen eddig az állam viszontgaranciájával vállalt kezességgel egy hitel összegének legfeljebb 80 százalékát garantálhattuk, mostantól viszont akár a 90 százalékára is garanciát vállalhatunk" - idézi a közlemény Radnai Györgyöt, a Garantiqa vezérigazgatóját.

Az európai uniós módosításokat még a válság kitörése után kezdeményezte a társaság azért, mert úgy ítélték meg, hogy a hitelgarancia jelentősége megnő a válság idején. A válság a Garantiqánál úgy jelenik meg, hogy az egyre kevesebb kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott hitel egyre nagyobb százalékában van szükség a társaság garanciavállalására, és olyan társaságok is megjelennek a portfolióban, amelyeknek eddig nem volt szükségük garanciára - jegyzi meg a közlemény.

Hozzáteszik: új jelenség, hogy a kkv-szektor legfelső 10 százalékába tartozó cégek is megjelentek garanciaigényükkel a piacon, ami azzal jár, hogy egyre nagyobb összegű hitelekhez igényelnek garanciát.