Gyurcsány és hétpontos válságkezelés

Vágólapra másolva!
A szakszervezetek nem veszik elég komolyan a gazdasági válságot a munkaadók szerint. Ők több, a versenyképességet ösztönző lépést és a likviditás növelését tartják elsődlegesnek, a munkavállalói oldal viszont segítséget adna az alacsony keresetűeknek is.
Vágólapra másolva!

Családok, vállalkozások és kormányok ugyanattól szenvednek a világban: vége az aranykorszaknak, alkalmazkodni kell, senki sem vonhatja ki magát a válság hatása alól - közölte Gyurcsány Ferenc, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Magyarországnak nincsenek jelentős tartalékai, nem tudja jelentős hitelek igénybevételével átvészelni a válságot, de biztosítani kell az állam működésének finanszírozhatóságát, ezért olyan lépéseket kell tenni, amelyek növelik a gazdasági erőt és a versenyképességet is.

A kormány válságkezelési programjának középpontjában a munkahelymegőrzés áll - tette hozzá a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc hét pontot javasolt az OÉT ülésén, amelyen a kormány válságkezelési és növekedési stratégiáját vitatják meg a szociális partnerek. A hét pont közül az első négyről a kormányfő szerint mindenképpen meg kell egyezni, míg a másik hármat rugalmasan lehetne kezelni.

Az első pont szerint olyan javaslatokra van szükség, amelyek kezelik a válságot és ösztönzik a növekedést, vagyis rövid- és középtávon hatnak. A második arról szól, hogy a szociális partnerek nem javasolhatnak olyan lépést, amelyik rövidtávon a válságot súlyosbítja, vagyis elsődleges a foglalkoztatási szint fenntartása vagy növelése, és csak másodlagos a versenyképesség növelése. Harmadszorra: a válság nem kezelhető hitelből, nem fizettethetjük a számlát a gyermekeinkkel. A negyedik pont szerint minden adócsökkentési lépést kiadáscsökkentéssel kell párosítani. "A mérlegnek két oldala van, aki rendeli a nótát, az fizeti a prímást" - tette hozzá a miniszterelnök.

Nem akarnak egykulcsos adórendszert

Gyurcsány Ferenc szándéka szerint az utolsó három pont lehetőséget adna a későbbi vita során a "rugalmas megállapodásra". Az ötödik pont szerint csökkenteni kell az állami kiadásokat, a lehető legnagyobb mértékben úgy, hogy az még ne veszélyeztesse a szociális és társadalmi biztonságot. A pontos arányról kellene megegyeznie a szociális partnereknek.

Hatodszor: csökkenteni kell a munkabérek terhét, a kérdés hogy mennyivel, milyen arányban a társadalombiztosítási járulékok és a személyi jövedelemadó javára, és milyen forrásból. A hetedik pont: a szociális- és jóléti rendszert úgy kell átalakítani, hogy növekedjen a munkaerőkínálat, ösztönözzék a munkavégzést, vagyis csökkenjen az inaktivitás.

A szakszervezetek egyetértettek a miniszterelnök pontjaival, de nem elégedettek a válságkezelési programmal, nem látszik egyértelműen, hogy ezek a lépések hatékonyak lennének - közölte Gaskó István. A LIGA szakszervezetek elnöke szerint nem fogadható el a természetbeni juttatások megadóztatása, és a magánszemélyek szolidaritási adójának megszüntetése, mert utóbbi a külföldi multik menedzsereinek kedvez.

A Liga tart az egykulcsos adó bevezetésétől, de Veress János pénzügyminiszter közölte, hogy nem kíván a kormány ebben a ciklusban ilyen lépést tenni. A szakszervezetek azt szeretnék, ha a nyugdíjrendszer átalakítása megfontolt módon, a jelenlegi igazságtalanságok kiküszöbölésével zajlana. Gaskó István szerint a csődtörvényben a magánszemélyek részére is biztosítani kellene a csőd bejelentésének lehetőségét.

Mégis marad az étkezési jegy

Borsik János az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a természetbeni juttatások megadóztatása ebben a válsághelyzetben súlyos problémát okozhat, mert munkahelyeket veszélyeztet a vendéglátás és az idegenforgalom területén. Hosszú távon a munkavállalóknak viszont nem kedvez a nem bérjellegű juttatások arányának emelkedése - tette hozzá a szakszervezeti vezető. Borsik szerint a munkaterhek csökkentése nem gyakorol majd áttörő hatást a foglalkoztatásra. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint az évi 1,7 millió forint alatt kereső réteg segítségre szorulna, de a hidegétkeztetési jegy adómentességének megszüntetése miatt csökken a jövedelmük. A termeszétbeni juttatások megadóztatásával a munkaadói oldal sem értett egyet, ezért Gyurcsány Ferenc az ülésen bejelentette, hogy eltekintenek ettől a lépéstől, és más forrást keresnek az adócsökkentésére.

A munkaadók szerint ideje lenne felébredni, a válság súlyosabb annál, hogy ilyen apróságokon akadjanak fenn a szakszervezetek.

Rolek Ferenc a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint elsődlegesen az ország finanszírozhatóságával kellene foglalkozni, és a mielőbb megteremteni az euró-övezeti csatlakozási feltételeket, ezért nem elég a terhek átrendezése, kiadáscsökkentésre van szükség, nem lehet megúszni többek között a nagy ellátórendszerek átalakítását, a nyugdíj- és szociálisrendszer átalakítását. A munkabérekhez kötődő terhek csökkentése üdvözlendő lépés, de a másik oldalon visszaveszik ennek egy jó részét a rehabilitációs járulék emelésével, a természetbeni juttatások megadóztatásával.

A munkaadók szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni a versenyképesség növelésének fontosabb szerepet kell adni.