Svájci bankot perel Amerika

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány keresett indított az UBS AG svájci bankcsoport ellen csütörtökön egy floridai szövetségi bíróságnál: azt akarja elérni, hogy az UBS fedje fel az amerikai adóhatóságnak (IRS) azon amerikai ügyfelei kilétét, akiknek titkos svájci számlái vannak.
Vágólapra másolva!

A washingtoni igazságügy-minisztérium közlése szerint 52 ezer amerikai titkolta el az UBS banknál nyitott számláját a kormány elől, megsértve ezzel az adószabályokat. A Miamiban benyújtott kereset szerint az adócsalók az eltitkolt számlákon 14,8 milliárd dollárnyi összeget helyeztek el az utóbbi egy évtizedben.

Az UBS szerdán közölte, hogy egy korábban ellene indított peres eljárás leállításáért cserébe beleegyezett: kiadja 250-300, adókerüléssel vádolt amerikai ügyfele adatait, és 780 millió dollár kártérítést fizet. Az UBS ellen amiatt indítottak keresetet, hogy gazdag amerikai ügyfeleinek segített az amerikai adóhatóság megkerülésében.

Hans-Rudolf Merz svájci elnök néhány órával a csütörtöki új kereset benyújtása előtt az aggódó ügyfelek megnyugtatására viszont közölte: országa ennek ellenére ragaszkodik ahhoz az értékes hagyományhoz, hogy a banktitok sérthetetlen. A svájci nemzeti identitásnak az ország semlegessége mellett a legendás banktitok is a része. Egy 75 éve érvényben levő törvény értelmében csak abban az esetben oldható fel a banki titoktartás, ha valaki szándékosan becsapja az adóhatóságokat, abban az esetben viszont nem, ha nem vallotta be minden vagyonát. Ilyen megkülönböztetést csak Svájc és további néhány állam alkalmaz.