Vágólapra másolva!
Története legnagyobb profitjára tett szert tavaly Csehország egyetlen tőzsdén jegyzett bankja, a Komercní Banka. A pénzintézet szerint a cseh bankszektor kevésbé van kitéve a gazdasági válságnak, mint Közép-Európa más országai.
Vágólapra másolva!

A Komercní Banka tavaly 18 százalékkal 13,16 milliárd koronára (137 milliárd forintra) növelte adózott eredményét. A bank 180 korona osztalékot javasol fizetni 2008 után, ugyanannyit, mint 2007 után.

A bank az idén a hitelkihelyezések további lassulására számít, de helyzete stabil, tőkeerejének köszönhetően képes átvészelni a nehéz időket, olvasható a szerdán megjelent beszámolóban. A bank arra számít, hogy a rossz gazdasági körülmények ellenére az idén stabil szinten tudják tartani a profitot, és esetleg növelhetik piaci részesedésüket a belföldi piacon.

A Komercní Banka Csehország vezető pénzintézete a vállalatfinanszírozásban, többségi tulajdonosa a francia Société Générale.

A legnagyobb cseh bankok - amelyek az ezredforduló környékén végrehajtott állami tőkejuttatások és privatizációk óta tőkével jól el vannak látva, és konzervatív üzletpolitikát folytatnak - profitjuk kétszámjegyű növekedését regisztrálhatták az elmúlt években, és viszonylag ellenállók voltak a globális pénzügyi válsággal szembe

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy a cseh gazdaság növekedési ütemének lassulásával a bankok visszafogták hitelkihelyezésüket, és a cseh pénzintézetek is kezdik megérezni a csökkenő kamatok, a nagyobb kockázatitartalék-szükséglet és befektetéseik gyengülő árfolyamának hatását.