Lengyelország az eurózóna felé siet

Vágólapra másolva!
A lengyel miniszterelnök szerint a gyors euróövezeti csatlakozás "menedék a válság idején".
Vágólapra másolva!

Más országok is mindinkább megértik, hogy a lehető leggyorsabb csatlakozás az euróövezethez biztonságot adhat, különösen válság idején. Érdemes emlékeztetni, hogy Magyarország az utóbbi időben megváltoztatta álláspontját az eurócsatlakozás ügyében - mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán Varsóban újságíróknak.

A lengyel kormányfő a magyar miniszterelnök hétfői nyilatkozatára célzott: Gyurcsány Ferenc a Reutersnak azt mondta, hogy az euró bevezetésére 2012 előtt nem kerül sor, de nem lát okot arra, hogy azt 2014 utánra kellene halasztani.

Lengyelország már meg is kezdte a hivatalos egyeztetéseket az Európai Központi Bankkal (EKB) a belépésről az ERM-2 árfolyam-mechanizmusba, az euróövezet előszobájába, közölte szerdán az egyik lengyel kormánypárt parlamenti frakcióvezetője Varsóban. Tusk miniszterelnök ehhez nem fűzött megjegyzést.

Magyarország nem kezdett tárgyalásokat a belépésről az európai átváltási mechanizmusba, mondta szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóilletékese a Reuters hírügynökségnek.

A magyar kormány szóvivője nem kívánta kommentálni az ERM-2-höz való csatlakozás kérdését a hírügynökség érdeklődésére, de elmondta: a magyar kormány szeptember végéig középtávú programot tervez kidolgozni, ami lehetővé teszi az euróbevezetés menetrendjének kialakítását.