Tovább csökkent az olaj ára Amerikában

Vágólapra másolva!
Csökkenéssel zárt a kőolaj ára kedden New Yorkban és Londonban, miután a világgazdaságban ismét erősödő recessziós aggodalmak az olajkereslettel kapcsolatos félelmeket is erősítették.Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordója 2,25 dollár gyengüléssel 41,03 dolláron fejezte be a napot Londonban, áprilisi lejáratra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 2,58 dollárral 34,93 dollárra esett a New York-i árupiacon (NYMEX) a kedden kifutó március lejáratra.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordója 2,25 dollár gyengüléssel 41,03 dolláron fejezte be a napot Londonban, áprilisi lejáratra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 2,58 dollárral 34,93 dollárra esett a New York-i árupiacon (NYMEX) a kedden kifutó március lejáratra.

A befektetők felfigyeltek ugyan, hogy az OPEC fokozatos termeléscsökkentése újabban a szokásosnál jobban követi a kereslet apadását, és az exportőr szervezet további csökkentéseket sem zár ki, de a világgazdasági fejlemények, adatok minduntalan megerősítik a gyenge kilátásokat. Legutóbb az a hétfői jelentés hangolta le a befektetőket, hogy a japán gazdaság 3,3 százalékkal visszaesett a tavalyi utolsó negyedben, ekkora GDP-csökkenés negyedéven belül utoljára 1974-ben volt Japánban.

Az amerikai energiaügyi minisztérium és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) múlt héten kiadott, legújabb jóslata egyformán napi 84,7 millió hordós átlagra teszi a világ idén várható kőolajfogyasztását. Az amerikai minisztérium szerint az idei fogyasztás 1,4 százalékkal, az IEA szerint 1,1 százalékkal lesz kisebb a tavalyinál, a tavalyi, 0,3 százalékos fogyasztáscsökkenés után.

Mindketten a fogyasztás nagyobb csökkenését valószínűsítik, mint amit januárban jeleztek, éspedig a gazdasági kilátások romlása miatt. Az amerikai minisztérium a januári becslését 0,6 százalékos világgazdasági növekedés feltételezésére, az új, februári becslését 0,1 százalékos világgazdasági recesszió kilátására alapozta. Az IEA az előző becsléshez 1,2 százalékos világgazdasági növekedési átlagból indult ki, az új, szerdán megjelent becslését az IMF január végi előrejelzésében szerepelt, 0,5 százalékos növekedési világátlag kilátására alapozta.

Szakértők szerint évi 2 százalékos GDP-növekedési világátlag alatt a kőolaj ára még 70 dollárt sem igen érhet el, hacsak nem épül rá politikai felár. Az utóbbi időben azonban a politikai felárak is csökkentek, legutóbb annak nyomán, hogy Barack Obama amerikai elnök múlt héten közvetlen tárgyalásokat, újfajta kapcsolatokat ajánlott Iránnak.

Kedden késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 34,63 dollár volt New Yorkban márciusra, 2,88 dollárral olcsóbb a pénteki zárónál. Hétfőn a New York-i árutőzsde (NYMEX) zárva volt, ünnepnap miatt.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 381,25 dollár volt Londonban, 17,00 dollárral olcsóbb a pénteki zárónál. Hétfőn 12,50 dollárral olcsóbbodott.