Vágólapra másolva!
Szerbiának az eddigi 400 millió eurón felül további hitelre lehet szüksége a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), vélekedik az IMF egyik igazgatóhelyettese, Murillo Portugal belgrádi látogatásán.
Vágólapra másolva!

Az IMF január 16-án már 400 millió eurós készenléti hitalt hagyott jóvá Szerbia számára az ország makrogazdasági és pénzügyi stabilitásának támogatására.

A szerb kormány képviselőivel folytatott mostani tárgyalások azonban Portugal szerint egy új, pótlólagos összeg lehetőségéről szóltak.

Egy IMF-küldöttség októberben mérte fel a szerbiai helyzetet, de az azóta rosszabbodott: most már alacsonyabb GDP-növekedést és exportot, valamint kisebb külföldi tőkebeáramlást valószínűsítenek.

A belgrádi sajtó egy része úgy tudja, hogy a kormány - a korábbin felül - most 1,4 milliárd eurós hitelről alkudozik az IMF-fel.

A belgrádi sajtó tudomása szerint a 400 millió eurós IMF-hitel jóváhagyásának fő feltétele az volt, hogy a költségvetési hiányt lefaragják a GDP 1,75 százalékára a tavalyi 2,7 százalékról. Ennek érdekében a szerb kormánynak vissza kell fognia a költségvetési kiadásokat, és le kell szorítania az inflációt.

A megállapodásban azt is kikötötték, hogy az ország devizatartalékai nem csökkenhetnek 5,1 milliárd euró alá. Feltétel továbbá a szerb gazdaság szerkezetátalakításának folytatása, egy sor állami vállalat magánkézbe adása, illetve szanálása.

Ahol szükséges, még az idén el kell végezni a magántőke bevonását elősegítő korszerűsítéseket, egyúttal számos törvényt kell módosítani, így például a csődeljárás szabályait. Csökkenteni kell a vállalkozásindítás költségeit is. A megállapodás szerint a szerb kormánynak emellett erősítenie kell a jegybank függetlenségét.