Újabb mélyponton a brit kamat

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően ismét agresszív, fél százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre csütörtökön a brit jegybank, amelynek alapkamata így 1,00 százalékra süllyedt.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Október óta ez a Bank of England ötödik kamatcsökkentése. A pénzügypolitikai enyhítési kurzus 5 százalékról indult, vagyis a brit jegybanki alapkamat eddig 4 százalékponttal csökkent az őszi csúcspontról.

Az 1694-ben alapított Bank of England történetében már az előző csökkentéssel kialakult kamatszint is történelmi mélypont volt: a több mint háromszáz éves központi pénzintézet alapkamata korábban soha nem ment 2 százalék alá.

Harc a recesszió ellen

A meredek kamatcsökkentések fő indoka, hogy Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - három évtizede nem tapasztalt recesszióban van, és általános várakozások szerint a recesszió még tovább mélyül.

A brit statisztikai hivatal nemrég közölt előzetes adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévről 1,5 százalékkal csökkent a hazai össztermék-érték (GDP), éves összevetésben pedig 1,8 százalékos volt a visszaesés. A brit gazdaságban 1980 óta nem mértek ilyen ütemű, negyedéves összevetésű GDP-csökkenést, és 1991 óta ez az első, hivatalosan bejelentett brit recesszió.

Még tovább csökkenhet a kamat

Általános citybeli várakozás szerint a brit kamatcsökkentés a csütörtökön elért újabb történelmi mélyponton sem áll meg. A Centre for Economics and Business Research (CEBR), az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég 2009-re szóló éves prognózisa szerint az irányadó brit jegybanki kamat még a nyár előtt fél százalékra süllyed.

Ugyanezt jósolja az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - is, amelynek Londonban kiadott idei világgazdasági prognózisa szerint a Bank of England már 2009 elején 0,5 százalékig viszi le irányadó kamatát.