Cseh recessziót jósol a jegybank

Vágólapra másolva!
A cseh gazdaság növekedése az idén mínusz 0,3 százalék lesz - áll cseh jegybank legfrissebb, csütörtökön délután nyilvánosságra hozott előrejelzésében. Még novemberben a jegybank a bruttó hazai termék (GDP) 2,9 százalékos növekedését jósolta.
Vágólapra másolva!

Zdenek Tuma, a jegybank kormányzója szerint a cseh gazdaság várhatóan csak a jövő évben tér vissza ismét a növekedési pályára. "A korábbi évek magas növekedési tempójára azonban még sokat kell majd várnunk" - mondta Tuma csütörtöki sajtóértekezletén Prágában újságíróknak.

A Cseh Nemzeti Bank csütörtökön fél százalékponttal 1,75 százalékra csökkentette irányadó rátáját, a kéthetes repókamatot. Ezzel az alapkamat 2005. október óta a legalacsonyabb szintre került.

Tuma elismerte: a kamat folyamatos csökkentése sem volt elég arra, hogy a cseh gazdaságot nagyobb teljesítményre ösztökélje. A nemzetközi válság hatása Csehországban is érződik, s ezért a jegybank kénytelen volt átértékelni idei prognózisát. Gazdasági elemzők szerint a nemzeti bank mostani prognózisa "váratlan és sokkoló".

A nemzeti bank kormányzója úgy véli, nem biztos, hogy ez a válság vége, lehet, hogy még rosszabb is lesz. "Pillanatnyilag nagyon nehéz megjósolni a fejlődést. A kockázatok inkább a további csökkenés irányába mutatnak" - jegyezte meg.

Hasonló állásponton van a cseh pénzügyminisztérium is. "A pénzügyminisztérium már elemzi azt az egyelőre elméleti változatot, hogy a cseh GDP az idén mintegy két százalékkal csökkenne" - nyilatkozta Eduard Janota miniszter-helyettes a közszolgálati televízióban.

Egyetértés van abban is, hogy 2010-ben már megváltozik a helyzet, s a cseh gazdaság visszaáll a növekedési pályára. Szakértői becslések szerint azonban 2010-ben legfeljebb 0,9 százalékos GDP növekedéssel lehet számolni.