Élénken nyitott Európa kedden

Vágólapra másolva!
Mérsékelt emelkedéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden. A húzórészvény a Vodafone volt, amely a vártnál kedvezőbb negyedéves bevételről számolt be. Gyengült ugyanakkor a BP olajipari cég árfolyama a csalódást keltő negyedéves adatokra.
Vágólapra másolva!

Mintegy 20 perccel a kereskedés kezdete után a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,6 százalékkal 782 pontra emelkedett. A londoni irányadó indexe Footsie 100 index 8 ponttal 4085 pontra erősödött, a frankfurti DAX 29 ponttal 4300 pontra emelkedett.

Az ágazatokat tekintve a mobilszolgáltatók rajtoltak a legjobban, köszönhetően a Vodafone negyedéves eredményének. A cég árfolyama közel 5 százalékkal drágult, mert negyedéves bevétele felülmúlta a becsléseket.

A szakértők azt mondták, ezen kívül nem sok minden erősíti a részvényeket, ennek tudható be a tőzsdemutatók minimális emelkedése. A leggyengébben az energiaipari papírok szerepeltek a kereskedés kezdetén, miután a BP azt jelentette, hogy a vártnál nagyobb, 2,58 milliárd dollár veszteséggel zárta a negyedévet. Ennek oka részben a kőolaj árának az esése, illetve az, hogy a BP oroszországi leányvállalata jelentősen veszteséges.