Minden pennyt megszámol a brit kormány

Vágólapra másolva!
A technológia fejlődésének segítségével akar megtakarítani Gordon Brown brit miniszterelnök, akinek tervet kell kidolgoznia a hatalmas költségvetési hiány csökkentésére.
Vágólapra másolva!

A szerdai államháztartási riport előtt brit Munkáspárt által tervezett büdzsénél 3 milliárd fonttal nagyobb megtakarításról beszélt a kormányfő. Így összesen 12 milliárdot spórolnának négy év alatt.

A választások előtti utolsó költségvetés kapcsán Gordon Brown arról beszélt, hogy a túlfizetett, közszférában dolgozókat a nyilvánosság előtt fogják szégyenbe hozni és sok közszolgát elbocsátanak.

A kemény hangvétel a BBC szerint azért van, mert a Konzervatív Párt azzal vádolja a kormányt, hogy az nem őszinte a megszorításokkal kapcsolatban. A végrehajtás élén 1997 óta ülő munkáspárti kormány mindenesetre elhalasztotta a kiadásokat számba vevő általános áttekintést a választások utánra.

A megtakarítás részben a kormányzati tanácsadások költségeiből, részben a kommunikációs kiadásokból származik. De kihelyeznek némely funkciókat Londonból olcsóbb munkaerővel rendelkező területekre. Sok munkahelyet pedig egyszerűen nem pótolnának, mert a technológia fejlődött annyit, hogy számítógépekkel, internetes eléréssel kiválthassák az irodákat.

A konzervatív párt árnyék-pénzügyminisztere, George Osborne épp az elektronikai fejlesztéseket támadja, mivel a kormány számítógép-beszerzéseire kérne moratóriumot, mert az elmúlt 12 évben 100 milliárd fontot költöttek a munkáspártiak technológiára. A Liberális Párt szerint a baloldaliak rengeteg pénzt kidobtak a hatékonytalan és központosított bürokráciára.