A PSZÁF a hitelfelvétel kockázataira figyelmeztet

Vágólapra másolva!
Tapasztalatok mutatják, hogy az éves hitelkihelyezés 30-40 százaléka az év végéhez, a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik az áruhiteleknél, amikor szinte valamennyi bolt roskadozik az áruktól, melyekhez vonzó kedvezmények is társulnak, és megszerzésükhöz a bankok, egyéb kölcsönt nyújtók további csábító hitelfelvételi lehetőségeket kínálnak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a hitelfelvétel és a túlköltekezés kockázataira hívta fel a figyelmet az [origo]-hoz eljuttatott fogyasztói hírlevelében.
Vágólapra másolva!

A nagy karácsonyi bevásárlások előtt érdemes listát készíteni arról, hogy kinek mennyiért tervezünk ajándékot venni. Sokszor ugyanis fel sem mérjük, mennyi kiadást halmozunk fel, különösen kártyás (vagy hitelre történő kártyás) fizetés révén, mert ilyenkor nem érezzük annyira a számok súlyát, mint amikor a bankjegyeket kell kiadnia a kezeink közül.

Amennyiben hitelfelvétel mellett döntünk, gondoljunk arra, hogy a hitelnek ára van. A kamat mellett még számos egyéb díj és költség is tartozik a hitelhez, amelyekről egységesen a teljes hiteldíj mutató, a THM ad eligazodást. Ezt a bankok, pénzügyi vállalkozások kötelesek kereskedelmi kommunikációjukban megjeleníteni a különböző hiteltermékekre.

Mielőtt pedig a szerződés megkötésére kerülne sor, a hitelügyintéző köteles a szerződés teljes futamidejére kiszámított kamatról, a szerződésmódosítás feltételeiről, költségeiről, a késedelmes fizetés következményeiről és egyéb lényeges kondíciókról részletes és személyre szóló tájékoztatatást adni.