Vágólapra másolva!
Elállhat új, másfél milliárd fontos beruházással tervezett londoni központjának felépítésétől a JP Morgan, a brit kormány által a banki prémiumokra bejelentett külön illeték és a szabályozás általános megszigorítása miatt. A JP Morgan mellett több bank is fontolgatja, hogy az adó miatt hátat fordít Londonnak.
Vágólapra másolva!

Keddi londoni sajtóértesülések szerint Jamie Dimon, a globális pénzügyi szolgáltató csoport vezérigazgatója személyesen Alistair Darling brit pénzügyminisztert hívta telefonon az ügyben, és "kifejezte dühét" a tervezett adó- és egyéb intézkedések miatt.

Darling a brit gazdaság és a költségvetés helyzetéről nemrégiben tartott éves parlamenti beszámolójában közölte: azoknak a bankoknak, amelyek a kormány intései ellenére továbbra is ragaszkodnak a nagy összegű bankári prémiumok kifizetéséhez, azonnali hatállyal 50 százalékos egyszeri illetéket kell befizetniük minden, 25 ezer fontot meghaladó egyéni alkalmazotti prémium után.

Ez az ötlet igen népszerűnek bizonyult; a terv bejelentése óta elvégzett országos közvélemény-kutatások szerint a brit választók több mint háromnegyede támogatja a banki prémiumilleték tervét.A nagy banki fizetések, és különösen a bankprémiumok ügye komoly feszültségeket szít Nagy-Britanniában, főleg azóta, hogy több brit nagybankot csak részleges államosítással lehetett megmenteni az összeomlástól a pénzügyi válság kitörése után.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport nemrég kiadott új prognózisában azt jósolta, hogy a londoni City bankosai az idei év után összesen hatmilliárd font (1800 milliárd forint) jutalmat vehetnek fel, 50 százalékkal többet, mint tavaly. Darling pénzügyminiszter még az egyszeri banki prémiumilleték bejelentése előtt - a súlyos, csaknem 13 százalékos GDP-arányos idei államháztartási hiánnyal számoló költségvetés áprilisi előterjesztésében - közölte, hogy a jelenleg érvényes 20 és 40 százalékos adókulcsok mellé új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot is meghonosítanak az évi 150 ezer fontnál (45 millió forintnál) nagyobb jövedelmekre a jövő áprilisban kezdődő következő pénzügyi évtől.

Banki elemzők azonban jó ideje hangsúlyozzák, hogy a pénzügyi szektorra kirótt különadók - és az ezeket kísérő politikusi nyilatkozatok - elriasztják Londonból a banki szakértelmet képviselő alkalmazotti gárdát, potenciálisan súlyos károkat okozva London bankszektorának, amely tavaly önmaga a brit költségvetés teljes adóbevételének 10 százalékát adta, összesen 61,4 milliárd font társasági és személyi jövedelemadó formájában. A JP Morgan, amelynek - sok más globális nagybankhoz hasonlóan - Londonban van az európai központja, és több ezer alkalmazottat foglalkoztat a Cityben, a The Times keddi beszámolója szerint hamarosan döntenie kell az új székház ügyében, mert a bank a kivitelezővel kötött szerződés szerint a jövő év végéig léphet vissza a beruházástól.

Elemzői vélemények szerint valószínű, hogy az HSBC bankcsoport távozik Londonból - az már biztos, hogy Michael Geoghegan vezérigazgató jövőre Hongkongba teszi át székhelyét -, és a Barclays is tett már utalást arra, hogy máshova költözik. A brit pénzügyminisztérium azonban azzal számol, hogy a legtöbb nagybank Londonban marad, mivel a prémiumilleték - jóllehet van lehetőség a kiterjesztésre - a jelenlegi tervek alapján csak egyszeri intézkedés lesz, amely decembertől jövő áprilisig marad hatályban.