Padlón maradt a magyar gazdaság, esett a BUX - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Hétfőn nem lehet fontos makrogazdasági bejelenésekre számítani, de több gazdasági törvényjavaslatot is megtárgyal majd a parlament. Az előző hetet bukással fejezte be a pesti tőzsde, de a forinton nem látszott meg, hogy a GDP-adat alapján továbbra is a padlón van a magyar gazdaság, miközben az Európai Unió egésze már növekedésnek indult a harmadik negyedévben.
Vágólapra másolva!

Hétfőn nem lesznek fontos magyar makrojelentések, sem a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), sem pesig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem időzített erre a napra bejelentést.

A gazdasági élet hosszabb távú kilátásait befolyásolhatja ugyanakkor, hogy az országgyűlés több gazdasági törvényjavaslatól tárgyal, illetve szavaz a hét első napján. A parlamenti menünben többek között a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény és több munkaügyi tárgyú törvény módosítása is szerepel.

Vegyes piaci kép

Az előző hét utolsó napján sem a jó, sem pedig a rossz hírek nem kerültek többségbe, a kép vegyes maradt. A világ piacainak iránytűt mutató amerikai értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones 73 ponttal, vagyis 0,72 százalékkal erősödött, és 10 270 ponton zárt. A technológiai Nasdaq Composite 0,88 százalékkal nőtt, és 2167,88 ponton zárt, az S&P 500-as mutató pedig 0,57 százalékkal 1093,48 pontra ment fel.

Mindeközben a magyar börze csaknem 2 százalékos veszteséggel zárta a pénteki kereskedést a pesti tőzsdeindex. A buktát a Richter vezette, a másik oldalon az Econet vitte a prímet.

Padlón maradtunk

A magyar gazdasági kilátásait illetően a legfontosabb hír az volt, hogy a vártnál jóval rosszabb teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, a GDP a kérdéses időszakban ugyanis 7,2 százalékkal csökkent. A piac a jelek szerint nem vette komolyan az európai uniós trendtől is elütő, rossz adatot, a forint a fentiek ellenére erősödött.

A makrogazdasági hírekkel ellentétben a vállalati szféra inkább jó hírekkel szolgált: a legnagyobb magyarországi kereskedelmi bank, az OTP a piaci várakozásokat meghaladó eredményt ért el a harmadik negyedévben, és átadták a Győri Keksz mintegy 1 milliárd forintos beruházással felépült cukorkagyártó üzemét is. A jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzet bonyolultságát jól mutatja, hogy szombaton két demonstrációt is szerveztek egy Miskolc melletti céggel kapcsolatban: több százan a gyár bezárása mellett tüntetnek, több százan pedig az ellen.

Kezdődik a VW-Toyota párharc

Az eladott autók tekintetében világelsővé lépett elő a Volkswagen (VW) autógyár maga mögé utasítva az addigi éllovas Toyotát. A nagy kérdés, hogy ez a hely meddig tartható, mivel egyesek szerint a Toyota hamar visszaveszi elsőségét, de a németek sem ülnek babérjaikon.

A szerb jegybank nem változtatott az alapkamaton pénteken, miközben csökkentette a dinárban jegyzett kötelezettségek után képzendő tartalék mértékét. Ugyancsak pénteki közlés szerint látványosan csökkent az októberi éves szintű infláció szeptemberhez képest.