Lejtőn a forint, de Oszkó nem aggódik

Vágólapra másolva!
A kedd hajnali jelentős gyengülés után kicsit erősödött a forint, de a magyar pénz jegyzése így is jóval lejjebb van, mint ahol pár nappal ezelőtt volt. A pénzügyminiszter szerint aggodalomra semmi ok.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter szerint a forint árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt mozgása nem ad okot aggodalomra. "Az elmúlt napok gyengülése a nemzetközi pénzpiaci mozgások hatása, az nem veszélyezteti a magyar pénzpiac, a pénzügyi intézmények stabilitását" - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki azt is közölte, hogy Magyarország tartani figja az államháztartási hiány idei 3,9 százalékos, illetve jövő évi 3,8 százalékos előrejelzését.

Az euró jegyzése kedd kora délután 279 forint körül mozgott, ami mintegy 15 forinttal magasabb érték a két héttel ezelőttinél. A magyar deviza szinte folyamatosan veszített az értékéből az utóbbi napokban, hétfőn pedig komoly gyengülést mutatott a bankközi devizapiacon.

Hétfőn az esti órákban 276 forintig csúsztak fel az euró/forint jegyzések, de kedd hajnalban a 283-at is megnézte a kurzus (állítólag éjszaka a nemzetközi kereskedésben egyszerűen "félreütöttek" egy üzletet). A többi régiós deviza közül a zloty alól is hasonlóan kihúzták a talajt, a lengyel deviza 4,30-ig gyengült az euróhoz képest. A cseh korona erőtlenedése mérsékeltebb maradt, de a cseh deviza október második felében már csaknem 3 százalékot gyengült, miután a jegybank megszellőztette a további kamatcsökkentés lehetőségét - mutatott ár elemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője.

A forint utóbbi napokban látott árfolyamesése mögött a növekvő piaci bizonytalanság és kockázatkerülés mellett technikai szempontok játszották a főszerepet. Sörös szerint a hajnali órákban az alacsony likviditás miatt számos stop-ajánlat aktiválódott, ami vételi nyomást okozott a forint piacán. "A jelentős piacbefolyásoló erővel bíró amerikai, európai és brit kamatdöntésekig, azaz csütörtökig a 276-282-es sávban való ingadozás várható" - fogalmazott a Takarékbank elemzője.