Vágólapra másolva!
Több mint a háromszorosára nőtt a világ egyik legnagyobb gyógyszergyára, az amerikai Merck & Co. harmadik negyedévi adózott eredménye az egy évvel korábbihoz képest. A profitnövekedést eladásainak a növelésével és több üzleti érdekeltségének értékesítésével érte el.
Vágólapra másolva!

A Merck negyedéves profitja 3,42 milliárd dollár, részvényenként 1,61 dollár lett, az egy évvel korábbi 1,09 milliárd dollár, részvényenként 51 cent után. Az egyszeri tételek nélküli profit 90 centre nőtt részvényarányosan az egy évvel korábbi 80 centről. A szakérők 82 centre számítottak. A Merck eladásai 1,8 százalékkal 6,05 milliárd dollárra nőttek. Az elemzői várakozásokban 6,01 milliárd dollár szerepelt.

Az idén márciusban bejelentették, hogy Merck néven egyesül az amerikai Merck & Co. és a Schering-Plough Corp. gyógyszercég. A 41,1 milliárd dolláros, készpénzes és részvénycserés ügylettől a Mercknél évi 3,5 milliárd dolláros megtakarítást várnak 2011-től. Az egyesülés zárását még az idei évre tervezik.

Ugyancsak az idén a Merck 4 milliárd dollárért eladta 50 százalékos részesedését a Merial cégben a másik 50 százalékot birtokló Sanofi-Aventis vállalatnak.

A világgazdasági válság a viszonylag válságtűrő gyógyszerágazatban is konszolidációt ösztönöz: az év elején a Pfizer jelentette be, hogy 68 milliárd dollárért megveszi a Wyeth gyógyszercéget.