Vágólapra másolva!
Az idén várhatóan a tavalyinál is veszteségesebb lesz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), ám a kelet-európai átalakulás finanszírozására alakult pénzintézet lehető legjobb kockázati besorolását szilárdan alátámasztja a részvényes országok támogatása - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban kiadott helyzetértékelésében.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítőnek az EBRD-ről összeállított éves elemzése szerint a bankra stabil kilátással nyilvántartott "Aaa" osztályzat a pénzintézet megfontolt tőke- és likviditás-politikáját, csekély eladósodottságát, valamint a magas besorolással ellátott tagországok támogatását tükrözi.

A Moody's ez utóbbival kapcsolatban kiemelte: az EBRD jegyzett tőkéjének 84 százalékát olyan tagállamok adják, amelyek szuverén adóskockázati osztályzata "Aaa", illetve "Aa"; ez a két legjobb szint.

Az EBRD tavaly - az 1998-as oroszországi fizetési válság óta először - veszteséges volt. A tartalékolás után számolt 602 millió eurós nettó veszteséget jórészt a bank térségi befektetési portfoliójának leértékelődése okozta.

A Moody's a éves elemzésében azt jósolja, hogy az EBRD az idei naptári évet a tavalyinál is nagyobb veszteséggel zárja. A tartalékolás a következő két évben még tovább növekszik, ahogy a pénzügyi válság lecseng, mivel valószínűleg eltart egy ideig, mire a válság teljes mértékben kifejti hatását az EBRD által hitelekkel finanszírozott országokban - áll a jelentésben.

A hitelminősítő szerint azonban a bank várhatóan továbbra is "egészséges" nettó kamatbevételekhez jut kinnlevőségi portfoliójából.

Az EBRD igazgatótanácsa a múlt hónapban - tekintettel a súlyos kelet-európai recesszióra - jóváhagyta, hogy a veszteségek ellenére egymilliárd euróval 8 milliárd eurós rekordra emelkedjen az átalakuló országoknak 2009-ben folyósítandó teljes EBRD-finanszírozás összege. Ez 52 százalékkal több a működési területhez tartozó országcsoportnak tavaly nyújtott EBRD-kihelyezéseknél.

A bank azonban nemrég kérte 20 milliárd eurós jegyzett tőkéjének 50 százalékos megemelését a részvényes országoktól, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi tőkekészlettel már nem tudja növelni a működési területének nyújtott éves finanszírozásokat.

A Moody's éves elemzésben megjegyezte: még nem világos, hogy a részvényes országok milyen választ adnak e kérésre.

Bajnai Gordon miniszterelnök, aki e hónap elején Londonban tárgyalt, és találkozott az EBRD elnökével, Thomas Mirow-val is, megbeszélései után azt mondta: az EBRD-nek szüksége van a kért mértékű tőkeemelésre tevékenysége folytatásához, és ezért Magyarország támogatja a kezdeményezést.

A Moody's csütörtöki elemzésében felidézi, hogy a globális pénzügyi válság előtt több nagy részvényes ország úgy vélte: az EBRD-t be kell olvasztani más nemzetközi pénzintézetekbe, vagy le kell építeni, mivel céljai teljesültek. A bank valóban elkezdte a kivonulást több fejlettebb közép-európai országból, amelyekről akkor még úgy tartotta, hogy hamarosan nem lesz szükségük EBRD-hitelekre, mivel gond nélkül hozzáférnek egyéb tőkeforrásokhoz.

A "belátható jövőben" azonban várhatóan ezekben az országokban is folytatódik az EBRD-hitelfinanszírozás - áll a hitelminősítő éves értékelésében.

Az EBRD már korábban közölte, hogy az idén a tervezett fokozatos visszavonulás helyett "drámaian növeli" tevékenységét a működési területéhez tartozó legfejlettebb térségben, vagyis a közép-európai EU-tagállamokban is, amelyekről a válság előtt még azt valószínűsítette, hogy 2010-től nem lesz szükségük EBRD-finanszírozásra.