Felügyelné a Fed a bankárfizetéseket

Vágólapra másolva!
Az amerikai központi bank, a Fed csütörtökön első ízben kezdeményezte, hogy a jövőben felügyeletet gyakorolna a banki alkalmazottak fizetései felett a veszélyes, nagy kockázatú műveletek megelőzésére.
Vágólapra másolva!

A Federal Reserve nem kíván korlátot megállapítani vagy akármilyen megoldást kizárni a banki vezetők és alkalmazottak juttatásaira vonatkozólag, de fenntartaná magának a vétójogot a bankok fizetési gyakorlatával kapcsolatban.

A pénzügyminisztérium előző nap jelezte, hogy korlátozni szándékozik a vezetői fizetéseket azoknál a pénzintézeteknél, amelyek a tavaly hitelválság után szövetségi segélyben részesültek. A Fed azonban nemcsak ezeknél a cégeknél, hanem mintegy 6 ezer banknál felügyelné a fizetési politikát, függetlenül attól, hogy kaptak-e állami segítséget.

A Fed közölte: a fizetések ellenőrzésével törekszenek megakadályozni azt, hogy a banki vezetők, kereskedők és hitelezők hazardírozzanak, olyan kockázatos tevékenységeket folytassanak a még nagyobb jövedelmet hajszolva, mint amelyek a pénzügyi válságot előidézték.

Ben Bernanke Fed-elnök leszögezte: elejét akarják venni annak, hogy a bankoknál olyan ösztönzők érvényesüljenek, amelyek a cég és az egész pénzügyi rendszer szempontjából túlzó kockázat vállalására késztetnék az alkalmazottakat. A Fed a javaslat szerint arra kötelezné a 28 legnagyobb bankot - közöttük valószínűleg a Citigroup, a Bank of America és a Wells Fargo bankot -, hogy saját maga dolgozza ki ésszerű fizetési politikáját, amelyet aztán a Fed jóváhagyna, végrehajtását pedig a banki ellenőrzök felügyelnék.

A szövetségi tartalékbank-rendszert korábban kemény bírálatok érték, amiért úgymond nem tudta visszafogni a bankok felelőtlen kockázatvállalással járó hitelezési gyakorlatát, amely az 1930-as évek óta legsúlyosabb pénzügyi piaci krízishez vezetett.

A Fehér Ház csütörtökön közölte, nyomást fognak gyakorolni annak érdekében, hogy a bankok részvényeseinek nagyobb beleszólásuk legyen a vezetői fizetésekbe. Barack Obama elnök azonban annak meghatározásába nem akar közvetlenül beleavatkozni, hogy mekkora legyen azon bankok és az autógyárak vezetőinek juttatása, ahol a szövetségi segélyek nyomán az állam tulajdonrészhez jutott - közölte Robert Gibbs szóvivő.