Óvatos befektetők fékezték a forintot

Vágólapra másolva!
Az óvatosabbá vált nemzetközi befektetői hangulat korrekcióra kényszerítette a forintot csütörtökön: az eurót délután négy órakor 265,98 forinton jegyezték a szerda délutáni 264,62 forinttal szemben. Nap közben az árfolyam 265 és 266,50 között mozgott.
Vágólapra másolva!

Csalódást okozó vállalati eredmény beszámolók rendítették meg az európai tőzsdeindexeket és vezettek oda, hogy az amerikai tőzsdeindexek is meredek gyengülésbe kezdtek a nyitás után. A dollár erősödésnek indult 14 havi mélypontjáról, az 1,5000-ös euró/dollár küszöb túl nagy ellenállást támasztott a tartós áttöréssel szemben. A dollár erősödésével párhuzamosan csökkentek az olajárak és az arany (dollár)ára is, és ezzel együtt gyengültek a feltörekvő devizák.

Mindazonáltal, az elemzők szerint a makrogazdasági mutatók és a vállalati eredmény beszámolók további várhatóan kedvező alakulása a dollár gyengülő trendjének fennmaradása mellett szól. Az 1,5-ös euró/dollár küszöb közelsége azonban számos korrekcióra adhat majd még okot.

Szerdán a forint 264 forintos euróárfolyam küszöbnél szembesült erős technikai ellenállással, a zloty pedig 4,16-os euró árfolyamnál. Az euró 1,5 dolláros árfolyam tartós áttörésére tett sikertelen kísérletével párhuzamosan sem a forint, sem a zloty nem lépte át az ellenállási küszöböket.

A forint árfolyamát az elkövetkező napokban 264 forintos euróárfolyam felett várják néhány forintnyi mozgási sávon belül, mindaddig, amíg a dollár pozitív korrekciója és az esetleg kedvezőtlen vállalati eredmények kordában tartják a befektetői kockázatvállalást.

A dollárt 177,61 forinton jegyezték 1,4970 dolláros euró árfolyam mellett, a szerda délutáni 176,61 forint és 1,4987 euró/dollár után. A svájci frank jegyzése 175,82 forint 175,16 forint után, 100 japán jent 193,91 forinton jegyeztek az előző napi 193,73 forinttal szemben.

A forintpiacon korrekció zajlik, nem érdemi változások történnek, hanem a befektetők, akik az elmúlt három napban forintot vásároltak, most szeretnék az árfolyamemelkedés hasznát realizálni - mondta korábban az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING devizakereskedője.