Vágólapra másolva!
A K&H Alapkezelő szerint a recesszió mélypontján túl vagyunk, és megindulhat a kilábalás, ennek iránya azonban nem visszafordíthatatlan, és a sebessége is változhat. A tőzsde még egy-két negyedévig növekedhet, után viszont korrekció jöhet.
Vágólapra másolva!

Az alapkezelő az intézményi befektetőinek tartott szokásos éves konferenciáján a következő egy évre vonatkozóan túlsúlyozásra ajánlotta a forint pénzpiaci (egy évnél rövidebb hátralévő futamidejű) eszközöket a csökkenő, de nemzetközi viszonylatban még mindig magas kamatok miatt - tájékoztatott a K and H Alapkezelő.

Az euró pénzpiaci eszközökre semleges ajánlást tett az alapkezelő. Horváth István, a K and H Alapkezelő befektetési igazgatója a befektetésekben alulsúlyozná a nemzetközi kötvényeket, amelyek a válság során megjelentek a hazai pénztárak portfoliójában kimagasló biztonságuk miatt. Véleménye szerint ezek nemzetközi szinten még mindig felülsúlyozottak, miközben mind az esetlegesen gyorsuló növekedés és az ezt követő infláció, mind a világszerte duzzadó államadósság az eszközosztály ellen szól.

A részvénypiacokkal kapcsolatban az alapkezelőnél arra számítanak, hogy a jelenlegi emelkedés még tarthat akár egy-két negyedévet, de a növekvő gazdaságpolitikai kockázatok miatt korrekció indulhat meg. Emiatt a következő 12 hónapra semleges ajánlást adnak mind a hazai, mind a nemzetközi részvényekre.

A K and H Alapkezelő minden évben javaslatot tesz ügyfeleinek a befektetési politikára, amelynek eredményét a következő évben értékeli. Felmérésük szerint az intézményi befektetőik a konferenciák 2005-ös indulása óta minden évben többlethozamot érhettek el egy átlagos nyugdíjpénztári hozamhoz képest a javasolt portfolióval.

Az ajánlások összesített eredménye négy év alatt 3,17 százalékos túlteljesítés az átlagos nyugdíjpénztári befektetésekhez képest. Tavaly alulsúlyozásra javasolták a hazai részvény-befektetéseket és felülsúlyozásra az euró pénzpiaci eszközöket. Ez a két döntés összességében 0,25 százalékkal magasabb hozamot eredményezett a nyugdíjpénztári átlagnál.