Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A K and H Csoport 13,5 milliárd forint adózás előtti, illetve 8,7 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első félévben , ami 51,6, illetve 54,2 százalékkal marad el a tavaly első félévitől - jelentette be csütörtökön Marko Voljc vezérigazgató.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti adatok alapján az eredményt a céltartalékképzés rontotta, a bankcsoport az első félévben jelentős, 19 milliárd forintnyi céltartalékot képzett, míg tavaly ez a tétel 200 millió forinttal javította az eredményt.

A nem teljesítő hitelek aránya (NPL) a tavalyi utolsó negyedév óta folyamatosan romlott: a 2008. szeptember végi 2,21-ról az idén június végére 3,99 százalékra emelkedett. Ez főképp a lakossági portfolió romlásának következménye, ahol az NPL ugyanezen időszakban 1,31-ről 4,44 százalékra emelkedett, de még mindig kedvezőbb a piacinál - mutatott rá Gombás Attila, a pénzügyi és kockázatkezelési divízió vezetője, aki szerint további romlásra lehet számítani, de már nem a devizahatás, hanem a várhatóan növekvő munkanélküliség miatt.

A bank a múlt héten azt jelentette be, hogy mintegy 90 munkavállaló munkaviszonyának megszüntetését kezdeményezte és további 40 dolgozójának részmunkaidős foglalkoztatást ajánlott fel.