Hosszabbító IMF, helykereső forint - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Hosszabbított az IMF, alig mozdult a forint, kis forgalommal erősödött a BUX kedden. A tervek szerint alakult az államháztartás hiánya, új valutát hozna létre az ENSZ, szárnyalt az ezüst ára. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden hozza nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves alakulását valamint az előzetes adatokat az ipari termelés júliusi változásáról. Szintén kedden látnak napvilágot a svájci munkaerőpiaci-, a júliusi német kereskedelmi-, a brit júliusi ipari adatokat. Amerikából az ABC fogyasztói árindex értékét tudhatjuk meg.

Hosszabbít az IMF, jól kezdett a tőzsde

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége megállapodott a kormánnyal abban, hogy a hitelcsomag fel nem használt részét a következő évre, az eredeti felhasználási határidő utanra is át lehessen vinni. Az IMF csaknem egy hetet tárgyalt Magyarországon, azzal, hogy felmérje a magyar költségvetés és a pénzügyi szektor aktuális helyzetét.

A forint a pesti piacnyitás után szinte alig mozdult hétfőn. Az árfolyam 272 forint/euró körül ingadozott egész nap, záráskor - délután 5 óra körül - 271,60-on jegyezték a magyar devizát az euróval szemben.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 411,99 pontos, 2,18 százalékos emelkedéssel, 19 280,37 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 9,8 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Augusztusban az államháztartás folyamatai alapvetően a tervezett, a prognózisban felvázolt pályának megfelelően alakultak - áll a Pénzügyminisztérium közleményében. Az év nyolcadik hónapjában a helyi önkormányzatok nélküli államháztartási deficit 97,7 milliárd forint volt.

Bezárnák a boltokat vasárnapra

Az utóbbi hetekben a politika két ügyben is megcélozta a munkavállalók kegyeit és borzolta a munkaadókat. Az MDF extra szabad napot adna, ha a piros betűs ünnep hétvégére esik; a KDNP pedig osztrák és német mintára vasárnap bezáratná a boltokat. Kereskedelmi autonómia kontra családi vasárnap. Ezúttal a KDNP ötletét szondáztattuk, amelyet ősszel az Országgyűlés elé akarnak vinni.

A nemzetközi kereskedelemben csökkenteni kellene a dollár szerepét, és új valutát kéne létrehozni a feltörekvő piacok védelmére - állítja az ENSZ egyik szakosított szervezete, a kereskedelemért és fejlesztésekért felelős UNCTAD. A tanulmányt a Bloomberg hírügynökség idézi, eszerint a "bizalmi játék"-tól kellene megóvni a fejlődő országokat.

A segélyezettek számának növekedése is hozzájárult a szociális rendszer fenntarthatatlanná válásához. Az évtized elejéhez képest 77 százalékkal nőtt a rendszeres szociális segélyben részesülő állástalanok száma - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból, amelyet a Világgazdaság idéz. Tavaly 152 ezren, idén áprilisában 170 ezren részesültek ilyen juttatásban. Mindez szakértők szerint a munkavállalás ellen ösztönöz.

Hosszan szenvedhet a rugalmatlan Európa

A pénzügyi válság egyik - nem feltétlenül bekövetkező, de valószínű - hosszú távú következménye lesz Európa gyorsuló gazdasági hanyatlása, áll a Financial Times hétfőn közölt elemzésében, amely szerint a kelet-európai EU-tagállamok a könnyítést célzó szakértői javaslatok ellenére sem számíthatnak az euróövezeti csatlakozási feltételek rugalmasabbá tételére.

Az ezüst ára 2008 augusztus óta legmagasabb szintre nőtt Londonban, ahol az arany ára közelít a lélektaninak számító 1000 dollárhoz részben a dollár gyengülésére, illetve az inflációs várakozásokra.

Talán soha nem volt ilyen rossz helyzetben az autópiac, ráadásul még az autóvásárlást tervezők között is vannak olyanok, akik olcsóbban, külföldről szerzik be a gépkocsijaikat. Némi segítséget nyújthattak a környező országokban beindított roncsprémiumprogramok, ám ezek a keretek is kiürültek. A fellendülés még bőven várat magára, ám ez idő alatt a szabályozás módosításával is lehetne készülni a fellendülésre.

A közeljövőben termelésének további csökkentésére, valamint leépítésekre kényszerül a Skoda, mert várhatóan mérséklődik a kereslet vezető modellje, a Fabia iránt.

Az orosz OAO GAZ Group egyelőre nem kíván részesedést szerezni a General Motors Co. tulajdonában lévő Opel autógyárban - közölte a GAZ többségi tulajdonosa, Oleg Gyeripaszka a Vedomosztyi gazdasági napilappal.