Gyengült az euró az EKB-elnök szavai miatt

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet, az EKB-elnöke a kamatszint tartásáról döntő ülést követő sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, a jelenlegi irányadó ráta megfelelő. Míg a gazdasági visszaesés lassan véget ér, a kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság továbbra is magas.

Az EKB szerint az infláció továbbra is alacsony marad, az árstabilitás középtávon megvalósulhat. Az "kilépési stratégiát" illetően nem változott az bank álláspontja, jelenleg nincs itt annak az ideje, hogy a pénzrendszerbe pumpált többletlikviditást lecsökkentsék, hogy a kötvényvásárlásokat abbahagyják.

Javított az EKB stábja gazdasági prognózisán, a jövő évre 0,2 százalékos éves átlagos GDP-növekedéssel számol az eurozónában, szemben a korábbi előrejelzésben szereplő 0,3 százalékos csökkenéssel. Az idén 3,9 százalékos éves átlagos GDP-csökkenést várnak. 2009-ben 0,4 százalékos inflációval, míg jövőre 1,2 százalékos fogyasztói-áremelkedéssel számolnak.

Trichet szavaira az euró/dollár kurzus 1,4323-ról 1,4290-ig süllyedt - közölte a Quaestor. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a jegybankár szavaiból az derült ki, hogy egy jó ideig nem lesz kamatemelés Frankfurtban, és ez gyengítette az eurót.

"Az ülésnek az elmúlt napok borúsabb piaci hangulatára és az eladói nyomásra, korrekcióra várhatóan kevés hatása lesz. Továbbra is maradnak a laza monetáris feltételek, negatív hatása annak lett volna, ha megemelik az 1 éves kamatlábat, de nem tették" - vélekedett Sörös.