Csökkent a felszámolások száma

Vágólapra másolva!
Augusztusban 27 százalékkal kevesebb felszámolás volt mint 2008 augusztusában, míg 2009 júliusához képest 70 százalékkal csökkent a szám. Ez azonban még nem jelent trendfordulót, inkább a cégbírák nyári szabadsága miatt következhetett be ekkora méretű visszaesés a céginformációs szolgáltatásokkal foglalkozó Opten Kft.szerint.
Vágólapra másolva!

Augusztusban 401 céggel szemben indítottak felszámolást a hitelezők, míg tavaly augusztusban 553, idén júliusban pedig 1329 cég jutott erre a sorsra. Az év első nyolc hónapjában összesen 9438 cég felszámolása indult meg, 31 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az Opten közleménye megjegyzi, hogy egy hónapja úgy látszott, hogy szeptember közepére a felszámolások száma eléri a tavalyi egész évit: 11500-at.

Csorba Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója úgy véli, hogy az adatok nem adnak okot megkönnyebbülésre, mert "...minden egyéb tényező azt sugallja, hogy a kis- és közepes vállalkozásokat sújtó válság 2009 egész második félévében tovagyűrűzik".

A végelszámolások tekintetében, amikor a meglévő vagyon fedezetet nyújt az adósságra, jelentős növekedés történt. Idén augusztusban 888 cég megszüntetéséről döntöttek a tulajdonosok, míg egy évvel korábban 530 végelszámolási eljárást indítottak. Az év első nyolc hónapjában összesen 8873 cég végelszámolása indult meg, 38 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. A júliusi szerény bővülés után augusztusban ismét csökkent az új cégbejegyzések száma. Idén augusztusban 2291 új céget jegyeztek be, míg egy évvel korábban 3314-et.