Brüsszelben folytatódik az M0-ás tender

Vágólapra másolva!
Az M0 autópálya egy szakaszának kivitelezésére kiírt tenderen korábban győztesnek kihirdetett Porr Építési Kft. az Európai Bizottsághoz fordul, mert az eredményről szóló döntést megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság.
Vágólapra másolva!

Vitatja a Porr Építési Kft. a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) azon határozatát, amely semmissé nyilvánította az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) M0-ás autóút M6-os autópálya és 51. sz. főút közötti szakasz kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást lezáró döntését. A bizottság a NIF korábbi döntésével ellentétes határozatot hozott, emiatt a Porr az Európai Bizottság vizsgálatát kéri.

Szeptember 23-án a KDB megsemmisítette a NIF a közbeszerzést lezáró döntését, amely győztesnek hirdette ki a Porr 28,3 milliárd forintos ajánlatát az M0-ás autóút M6-os autópálya és 51. sz. főút közötti szakaszának kivitelezésére. A Porr a három pályázó közül a legkedvezőbb áron, a legdrágább ajánlathoz képest 6,5 milliárd forinttal kevesebbért vállalta kivitelezést.

A KDB határozatának indoklása szerint a Porr ajánlata nem felelt meg az előírt minimális alkalmassági követelményeknek annak ellenére, hogy az ajánlatkérő részéről tapasztalt jogi, műszaki és közbeszerzési szakemberek több hónapon keresztül vizsgálták az ajánlatot. A vállalat szerint a beadott ajánlat megfelel a kiírásnak, az ajánlattételi dokumentációnak, illetve magyar és az európai uniós jogszabályoknak.

A Porr hangsúlyozni kívánja, a KDB nem zárta ki a céget a közbeszerzési eljárásból, csupán a NIF-et 30 napon belüli újbóli döntéshozatalra kötelezte. A vállalat továbbra is bízik abban, hogy az ajánlatkérő megerősíti előző szakmai döntését és a Porr-t választja nyertes kivitelezőnek.