A kormány felkészül az esetleges gázkrízisre

Vágólapra másolva!
A kormány felkészül az újabb esetleges gázkrízisre, mivel nemcsak feladata, hanem kötelessége biztosítani a fogyasztók gázellátását egy, az idei januárihoz hasonló helyzetben is - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel. A közlemény idézi Oláh Lajos államtitkárt, aki kifejti, hogy a gázellátás biztonságának fenntartásában fontos eszköz a stratégiai biztonsági készlet, aminek bővítése gazdaságilag nehezebb időszakban is elsődleges feladat.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár szerint a januári gázkrízis tapasztalatai azt mutatják, hogy szükség van tartalékokra, és ezért a korábbi 500 millió köbméteres stratégiai biztonsági, Zsanán és a Szőreg-1. gáztárolókban rendelkezésre álló készletet a földgázellátás biztonságáról szóló törvény értelmében az idei év végéig további 700 millió köbméterrel növelik.

A közlemény szerint már zajlik is a szőregi gáztároló bővítéséhez kapcsolódó próbaüzem, és a terveknek megfelelően szeptember végére teljes körűen rendelkezésére áll majd a besajtoló kapacitás. A próbaüzem folyamán már sor kerül betárolásra, az októbertől induló üzemszerű betárolás révén pedig a jogszabályokban megszabott határidőre, 2009. december 31-re, kialakítható lesz az 1,2 milliárd köbméteres stratégiai biztonsági készlet.

Oláh Lajos közölte azt is, hogy az MMBF Földgáztároló Zrt. szőregi tárolójának kiépítése, amelyet a Mol Nyrt. mint fővállalkozó végez, nemzetközi viszonylatban is kimagasló teljesítmény.

Oláh Lajos emlékeztetett rá: a biztonsági készletek kialakításával megbízott MMBF Zrt. jogelődjét még a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) hozta létre, majd a biztonsági készletek kialakításáról szóló pályázat nyertese, a Mol. Nyrt. szerzett többségi tulajdont a vállalkozásban.

A stratégiai tárolóról szeptember elején Novák Bence, az MMBF Földgáztároló Zrt. megbízott vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a hónap végétől napi 10 millió köbméter földgáz betárolására kész a létesítmény. Háromszáz millió köbméter stratégiai készlet már a tárolóban van, míg további 200 millió köbméter szintén stratégiai készletet az E.ON Földgáz Storage tárolójában helyeztek el.

A stratégiai földgáztároló létrehozásáról 2006-ban megszületett törvény szerint az 1,2 milliárd köbméter kapacitású, napi 20 millió köbméter kitárolási csúccsal rendelkező tárolót 2010 végéig kell kiépíteni. Az erre kiírt pályázatot a Mol Nyrt. nyerte el, és lett tulajdonos az MMBF Zrt.-ben. Az MMBF a tároló céljára megvásárolta a Moltól a Szőreg-1 elnevezésű bányatelket. A beruházás mintegy 150 milliárd forintba kerül, amiből mintegy 65 milliárd a bányatelek megvásárlásának költsége.

Az MMBF Zrt. fejlesztési terve szerint a tároló már 2010-től 1,9 milliárd kapacitással, napi 25 millió köbméter tárolással működik majd. A stratégiai készlet mellett kereskedelmi tárolást is biztosít.

Magyarországon a német E.ON Ruhrgas csoporthoz tartozó E.ON Földgáz Storage Zrt. rendelkezik földgáztárolóval, összesen 3,74 milliárd köbméter kapacitással. Az összes kitárolási kapacitás napi 51,5 millió köbméter. Ez a kitárolási kapacitás a téli időszak napi csúcs gázigényének több mint 55 százalékát fedezi. A társaság zsanai tárolójában folyik a bővítés. Az új, 600 millió köbméter tárolókapacitást várhatóan októberben kezdik feltölteni. Ezt követően a kitárolási kapacitás eléri a napi 55 millió köbmétert.

Kutas István, az E.ON Hungária szóvivője az MTI kérdésére korábban elmondta: az E.ON tárolóiba eddig 2,6 milliárd földgázt tároltak be.