Átveszi a G8 szerepét a G20

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb fejlett, illetve fejlődő gazdaságait tömörítő G20-csoport látja majd el a globális gazdasági együttműködés folyamatos koordinálásának feladatát - közölte egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes Pittsburgh-ben, ahol csütörtök este megkezdődött a G20 csúcsértekezlete.
Vágólapra másolva!

A legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportja (G8) továbbra is tanácskozásokat tart majd, hogy olyan, mindannyiuk számára fontos ügyekről tárgyaljon, mint például a nemzetbiztonság, a G8 "történelmi szerepét" (azaz a világgazdasági kérdések megvitatását és befolyásolását) a jóval szélesebb kört magában foglaló G20 veszi majd át. Az amerikai illetékes szerint ezt a változást Barack Obama amerikai elnök kezdeményezte, s hivatalosan pénteken jelentik majd be. A hírt lényegében megerősítette a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap is, internetes oldalán.

A csúcsértekezlet résztvevői közül egyelőre senki sem kommentálta a kiszivárogtatást, ám az sokat sejtet, hogy váratlanul bejelentették: Barack Obama pénteken, helyi idő szerint reggel fél kilenckor (azaz még a G20-csúcs második munkanapjának kezdete előtt) sajtóértekezletet tart. A G20-as csoportot a "Nyolcak", azaz az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada, Japán, Németország és Oroszország mellett Dél-Afrika, Brazília, Kína, India, Mexikó, Argentína, Ausztrália, Indonézia, Szaúd-Arábia, Dél-Korea és Törökország alkotja, s részt vesz a csoport működésében az Európai Unió is, mint szervezet.

A G20-as csoport 10 évvel ezelőtt jött létre, ám egészen a múlt év végéig (a gazdasági válság kirobbanásáig) csak miniszteri szinten ülésezett. Most viszont immár a harmadik csúcsértekezletét tartja tavaly november óta.