A biztosításoknak is lesz thm-je

Vágólapra másolva!
Önszabályozási céllal a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) dolgozza ki a teljes éves költségmutatót (tkm), amelyet a befektetéshez kötött életbiztosításoknál kívánnak alkalmazni először, a jövő év elejétől - mondta az MTI-nek Trunkó Barnabás a MABISZ főtitkára.
Vágólapra másolva!

A bankkölcsönöknél alkalmazott teljes hiteldíjmutató (thm) alapján bevezetnék a biztosításoknál a teljes éves költségmutatót (tkm), amely alapján összehasonlíthatóvá válnának a termékek. Szemben a thm-mel a tkm-et nem jogszabály tenné kötelezővé, illetve írná elő a számításának módját, hanem szakmai önszabályozással valósulna meg.

A szakmai szervezetben, a MABISZ-ban folynak az előkészítő munkák, de részletekről még nem tudott beszámolni Trunkó Barnabás. Úgy tervezik, hogy a jövő és elejétől kellene a befektetéshez kötött életbiztosításoknál kiszámolni, és közzé tenni a TKM-et. Ezt követően a számítást és a közzétételt fokozatosan kiterjesztenék valamennyi biztosításra.

Előrehozott szakmai egyeztetés folyik a MABISZ és a felügyelet között a tkm-ről - mondta az MTI-nek Binder István a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője. Emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt, hasonló önszabályozó módon készült egységes hozamszámítás a befektetési alapokra. Időnként maga a felügyelet is publikál költségszámításokat pénzügyi termékekre, ezeket a létező nemzetközi sztenderdek alapján készíti - tette hozzá a szóvivő.