Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint a bankok sokkal inkább cselekszenek a saját érdekükben, és kevésbé tartják szem előtt az ügyfelekét.
Vágólapra másolva!

A bankokat a lakosság fele - Magyarországon 55 százaléka - nem tartja becsületesnek és igazságosnak, a helyi és regionális bankoknál ez az arány csak egyharmados - egyebek mellett ezt az eredményt hozta az Aviva legújabb, az MTI-nek is eljuttatott felmérése.

A világ ötödik legnagyobb életbiztosítója ezúttal 11 országban, országonként ezer ember megkérdezésével készítette el felmérését. A megkérdezettek 60 százaléka kevésbé bízik a pénzügyi intézményekben, mint egy évvel korábban, Magyarországon, Közép-Európában éppúgy, mint a fejlettebb pénzügyi kultúrájú Nyugat-Európában.

Befektetési tanácsért a magyarok 40 százaléka a családjához fordul, és csak 12 százalékuk valamelyik pénzintézethez. A régió többi országában is hasonló a helyzet, míg Nyugat-Európában a bankoktól kérnek inkább tanácsot az emberek.

A válaszadók szeretnének ugyan több megbízható tanácshoz jutni pénzügyeik tervezéséhez, de ezért a magyaroknak csak 14 százaléka fizetne. Csehországban és Romániában ez az arány 30 százalék.

Összességében a bankok megítélése rosszabb a megkérdezettek körében, mint a biztosítóké. A megkérdezettek szerint a bankok sokkal inkább cselekszenek a saját érdekükben, és kevésbé tartják szem előtt az ügyfelekét.