London kamatcsökkentést vár hétfőre

Vágólapra másolva!
Egyöntetű véleménnyé vált a londoni elemzői közösségben, hogy a magyar jegybank (MNB) Monetáris Tanácsa a hétfői kamatdöntő ülésen újrakezdi a pénzügypolitikai enyhítést, de az első kamatcsökkentés, valamint a későbbi enyhítések mértékére adott citybeli előrejelzések eltérnek.
Vágólapra másolva!

Az MTI által előrejelzéseikben szemlézett nagy londoni befektetési és gazdaságelemző házak mindegyike a 9,50 százalékos alapkamat csökkentését várja hétfőre.

Az óvatosabbak között van ugyanakkor a Kelet-Közép-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési csoport, amelynek előrejelzése szerint az áfaemelés "erőteljes hatása" már ebben a hónapban 7,5 százalékra emeli a tizenkét hóra számolt fogyasztóiár-inflációt.

A ház szerint az infláció a jövő év első negyedévének végéig 7-8 százalékos szinten marad, a befektetői hangulat javulásának jelei azonban ennek ellenére megalapoznak egy "0,25-0,50 százalékpont közötti" csökkentést már hétfőn, és hasonló mértékű további mérsékléseket a következő néhány hónapban.

Bonyolult belpolitika

A londoni és prágai székhelyű cég elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor a "bonyolult belpolitikai háttér miatt" egészen addig nem lesz mód agresszív enyhítésre, amíg a következő választások után meg nem alakul az új kormány.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport feltörekvő piaci elemzői pénteken azonban egyértelműen fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést valószínűsítettek hétfőre, megjegyezve, hogy a piacon tizenkét havi távlatra 2,25-2,50 százalékpontos enyhítés van beárazva.

JP Morgan: minden adott

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is fél százalékpontos kamatcsökkentési prognózist adtak pénteken. A ház szerint ezt több sarkalatos tényező is indokolja: a kockázatvállalási hajlam javulása, a forint stabilizálódása és az árfolyamkilengések mérséklődése, a magyar szuverén adósságtörlesztésre köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) felárainak csökkenése, valamint a makro-alapmutatók gyors javulása, amelyet az első negyedévi folyómérleg-adatok és a legutóbbi havi külkereskedelmi számok is egyértelműen jeleztek.

A JP Morgan szerint a kamatcsökkentés mellett szóló fontos fejlemény az is, hogy a parlament elfogadta a 2010-re szóló összes szükséges reform- és adóintézkedést, amelyek közül az előző kamatdöntő ülés idején még nem mindegyik ment át az Országgyűlésben.

A cég londoni elemzői valamelyest megemelték az idei évre adott magyarországi kamatcsökkentési előrejelzésüket, 1,00 százalékpontról 1,50 százalékpontra, és 2010 első félévére további 1,00 százalékpontos mérséklést várnak, vagyis a jövő év közepére 7,00 százalékos MNB-alapkamatot valószínűsítenek.

A JP Morgan szakértői megjegyezték ugyanakkor: ennek a prognózisnak az alapja az a várakozás, hogy a kockázatvállalási készség folyamatosan erősödik, folytatódik a magyar külső deficit gyors csökkenése, és a következő negyedévekben is 270 forint alatt lesz az euróárfolyam.

Héják és galambok

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői is azt jósolták, hogy az MNB hétfőn "teszteli piacot" egy fél százalékpontos csökkentéssel. A piaci feszültségek már mérséklődtek, de a Monetáris Tanács eddig kivárt, mert biztosra akarta venni, hogy a hangulat javulása tartós.

A testület "galamb" tagjai már régóta szorgalmazzák csökkentést - az előző két ülésen is volt egy-egy fél százalékpontos mérséklési javaslat -, és az utóbbi időben már a "héják is kezdenek megbarátkozni az ötlettel", vélekedtek a GS londoni elemzői.

A Goldman Sachsnál azonban közölték, hogy a ház a maga részéről egyelőre "héjább" a piacnál az előrejelzési időszakra várt kamatcsökkentés teljes mértékét tekintve. Ennek indokai között említették, hogy a maginfláció "beragadt", és szerintük a pénzügyi stabilitás is még törékeny. Ezért a GS úgy véli, hogy a magyar jegybank továbbra is "nagyon óvatos" lesz, és a következő tizenkét hónapban beéri 1,50 százalékpontnyi kamatcsökkentéssel.