Fokozatos kamatvágásra számít a jegybanktanács tagja

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitív fejlemények ritka együttállása folytán tudta a vártnál nagyobb, 100 bázisponttal csökkenteni alapkamatát - jelentette ki Neményi Judit, az MNB monetáris tanácsának tagja, a jegybank hétfői kamatdöntése hátteréről nyilatkozva a Reutersnek. Neményi szerint fokozatos és elnyújtott kamatcsökkentési időszak várható.
Vágólapra másolva!

A kulcsfontosságú pozitív tényezők, amelyek lehetővé tették a nagy mértékű kamatcsökkentést, a finanszírozási igény csökkenése, az államkötvények iránti kereslet növekedése és a hozamok mérséklődése, a sikeres eurokötvény kibocsátás, valamint a forint árfolyamhullámzásának csillapulása, illetve árfolyamának erősödése voltak. "Ilyen pozitív változás nem történik túl gyakran" - idézte a Reuters a nyilatkozót.

Neményi szerint Magyarország, amilyen gyorsan csak lehet a lazítási ciklusa aljára kell érjen, hogy a - kamatokat tekintve - szinkronba kerüljön a világgal.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 8,5 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén, míg a piac csak 50 bázispontos kamatcsökkentésre számított.