Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az állami tulajdonú bank adózott nyeresége a magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerint 28,2 százalékkal, 6,34 milliárd forintra csökkent, mérlegfőösszege 15,3 százalékkal, 1027,8 milliárd forintra emelkedett.

Az adózás előtti nyereség (a továbbiakban a magyar mérlegadatokat elemezve) 26 százalékkal, 7,88 milliárd forintra mérséklődött, és a jelentés szerint meghaladja az alapító által jóváhagyott üzleti tervben szereplő összeget.

A bank tavalyi eredményéből - az előző évhez hasonlóan - a tulajdonos nem von el osztalékot, az 5,7 milliárd forint mérleg szerinti nyereség így az eredménytartalékot gyarapítja. Az MFB saját tőkéje 2008 végén 136,882 milliárd forintra rúgott, egy év alatt közel 5 százalékkal gyarapodott. A bank hitelezési tevékenységének nagy részét a jelentés szerint tavaly is a meglévő és az újonnan bevezetett hitelprogramok adták.

Az MFB kilenc hitelprogram keretében fogadott be 2008-ban kérelmeket. Az ügyfelekkel szembeni követelések állománya 2008 végén 306,7 milliárd forintot tett ki, nettó értéken 41,9 milliárd forinttal nőtt az új hitelkihelyezések következtében.

A bank a hitelprogramok keretében az egyes programok meghirdetése óta 523 milliárd forint összegű kérelmet fogadott be, és mintegy 454 milliárd forintnyit hagyott jóvá, az utóbbiak mintegy 95 százaléka kereskedelmi bankok közvetítésével folyósított refinanszírozási hitel. A programokon kívüli projektekre, hiteligényekre több mint 127 milliárd forint új deviza- és forinthitelt folyósított a bank.

Az új befektetési politika részeként megalakult a fejlesztési tőkebefektetési tevékenységet átvevő tőkelap. A bankcsoport már meglévő befektetéseit az MFB tulajdonában lévő MFB FT tőkealap kezeli. A befizetések megtörténtek, a társaságokat az alap független vagyonértékelést követően, az abban meghatározott áron megvásárolta, az megkezdte működését - áll a jelentésben.

Az új befektetéseket az MFB Invest Zrt. és egy japán befektető közös tulajdonában lévő, magántulajdoni többségű tőkealap végzi, a szükséges szerződések aláírása megtörtént. A bank a fejlesztési tőkebefektetések egy részét külső befektetők részére, másik részét az alapba értékesítette.

A bankcsoport is átalakult, az MFB a MAG Zrt.-be apportálta az MV Zrt. részvényeit, valamint 350 millió forint tőkeemelést nyújtott a MAG Zrt. részére, amely ezzel az összeggel megalapította a KIKSZ Zrt.-t, amely közlekedéssel kapcsolatos támogatások közvetítését végzi a jövőben. A Beszállítói Befektető Zrt.-ből a bank a korábban befektetett tőkét kivonja.

Az MFB a jelentés szerint tavaly összesen 845 millió euró összegű idegen forrást hívott le a lejáró források pótlására, illetve aktivitásának finanszírozására. A bevont forrásokból 720 millió euró terhelte a 2008. évi 800 millió EUR forrásbevonási keretet, a fennmaradó 125 millió euró korábban megkötött szerződésekhez kapcsolódó lehívás volt.

Az eredménykimutatás elemei közül a kamatbevétel és a kamatráfordítás is csökkent, elsősorban az autópálya-hitelek 2007. év végi előtörlesztése miatt. A kamatkülönbözet ugyanakkor 10,87 százalékkal, 19,11 milliárd forintra nőtt, mert az eszköz oldali átlagos forint kamatszint az előző évhez képest jobban emelkedett, mint a források esetében az átlagos euró kamatszint.

A kapott jutalék- és díjbevételek 251 millió, a fizetett jutalékok és díjak 2,042 milliárd forintot tettek ki, mindkét tétel mintegy 25 százalékkal haladja meg az előző évit. A jutalékráfordítások közel 45 százalékát az ügynöki hitelek (agrár- és mikrohitelek) lebonyolításáért és kezeléséért fizetett jutalék tette ki.

Az MFB a jelentés szerint tavaly költségtakarékos gazdálkodást folytatott, költségei infláció alatti mértékben, 3,2 százalékkal növekedtek az előző évhez képest. Az általános költségek legnagyobb részét (58 százalékát) 2008-ban is a személyi ráfordítások adták. A banki átlaglétszám a 2007. évi 290-ről 2008-ban 272 főre csökkent.

A bank az alapító határozata alapján költséghatékonysági mutatót számol, amely az üzleti aktivitás növekményét és a költségek változását hasonlítja össze. A mutató akkor megfelelő, ha az üzleti tevékenység bővülése meghaladja a működési költségek növekményét, vagyis a 100 százalékot. Az index mértéke 2008-ban 124,2 százalék volt. Az értékvesztés és céltartalék mozgások 2008. évi eredményhatása 202 millió forint veszteség volt.