Vágólapra másolva!
Mostanra a lengyel kormány is belátta, hogy irreális az euró bevezetésének 2012-es időpontjához ragaszkodni. A gazdaság szűmai egyre rosszabbak - különösen, ha a hivatalos lengyel becslések helyett az Európai Bizottság jóslatait vesszük alapul.
Vágólapra másolva!

Lengyelország legalább egy évvel elhalaszthatja 2012-es euróbevezetési terveit a gazdasági helyzet és a költségvetési hiány kilátásainak rosszabbodása miatt - nyilatkozta a lengyel pénzügyminiszter a Financial Timesnak.

"Naivitás volna úgy tenni, mintha a válság nem befolyásolná a terveinket. Ha egy évvel elhalasztjuk a csatlakozást az eurózónához, az még nem a világ vége" - idézte az angol gazdasági lap Jacek Rostowskit. (A helyzetet egyébként bonyolítja, hogy az eurócsatlakozás feltétele az alkotmánymódosítás, amelyről egyelőre vita van a kormányoldal és az ellenzék között.)

Az FT megjegyzi, hogy Donald Tusk miniszterelnök kormánya eddig a válságkezelő politika egyik legfontosabb pilléreként kezelte az euró mielőbbi bevezetését, amivel azt is igyekezett üzenni, hogy Lengyelország jobb helyzetben van az olyan régióbeli államoknál, mint Magyarország és Lettország.

A kormány elképzelései azonban egyre kevésbé tatrhatók. A Tusk-kabinet tavaly még 3 százalékos GDP-növekedést várt 2009-re, ma már 1,7 százalékkal számol - de az Európai Bizottság újabban csak 1,4-gyel. Rostowski ezzel kapcsolatban elismerte, lehet, hogy az EB-nek lesz végül igaza.

Eltérőek a várakozások az idei költségvetési hiány nagyságáról is. A pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a GDP-arányos hiány 4,6 százalékos lesz, az EB azonban idénre 6,6 százalékot, jövőre pedig 7,3 százalékot becsül.

Ha így lesz, az önmagában lehetetlenné teszi a 2012-es euróbevezetést, hiszen annak feltétele a 3 százalék alatti hiány. A dátum tartásához egyébként is még 2009-ben be kellene lépni az ERM2 árfolyamrendszerbe, ami az által idézett Ernst&Young-elemző, Krysztof Rybinski szerint nem lehetséges.

Az egyéb adatok sem túl reményt keltőek. A munkanélküliség aránya 11 százalékon stabilizálódott, márciusban 2 százalékkal csökkent az ipari termelés. A zloty gyengülését részben az IMF 15 milliárd eurós hitelkeretével lehetett megállítani.