Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok után az Európai Unió is "stressztesztet" fog végezni, hogy kiderítse megfelelő mennyiségű tőkével rendelkezik-e az európai bankrendszer. A vizsgálatot nemzeti bankfelületek tagjai fogják végezni szeptemberben, akik az Európai Bankfelügyelők Bizottsága által kidolgozott módszerek szerint járnak el.
Vágólapra másolva!

Az amerikaival ellentétben, az európai stresszteszt nem lesz teljesen nyilvános. A tengerentúli eljárás a Reuters szerint nagyban segítette a befektetőket a tisztánlátásban, de a szeptemberi felmérésnek nem célja egyes bankok nyilvános értékelése.

"A döntést az Unió pénzügyminiszterei hozták meg. Ők kérték fel az Európai Bankfelügyelők Bizottságát, hogy szervezze meg a stressztesztet" - mondta egy a miniszteri tanácsülésben járatos szakértő. "Ez azonban nem az egyes intézmények tesztje lesz, mint Amerikában. Inkább egy összesített vizsgálat, amely az Unióban működő bankok ellenállóképességét hivatott felmérni. Megmutathatja majd, hogy van-e még szükségük a bankoknak friss tőkére."