Javultak a frankhitelesek kilátásai

Vágólapra másolva!
Javultak a frankhitelesek kilátásai az elmúlt hónapban a CIB elemzői szerint, akik úgy vélik: csökkent az esélye annak, hogy a forint árfolyama újabb mélypontra vagy a svájci valuta ellenében tartósan 200 forint fölé kússzon, az euróval szemben az év végén is a jelenlegi szint közelében lehet az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Az euró/forint a 300-as szint átmeneti elérése után április második fele óta lényegében töretlenül haladva, 7 százalékkal erősödött, elsősorban a globális piaci hangulat javulása következtében, ugyanakkor felülteljesítve a lengyel és a cseh devizához kéest - fűzik hozzá.

A banki elemzők szerint a monetáris tanács jelezte, hogy a fiskális politika döntései növelhetik a jegybank mozgásterét, és lehetségessé tehetik az alapkamat csökkentését.

Kedvező hír az is, hogy a reálgazdaságból érkező, a vártnál kedvezőbb adatok és a sikeres banki stressztesztek hozzájárultak az amerikai gazdaság jövőjével kapcsolatos aggodalmak enyhüléséhez.

Az euró/dollár kurzus január vége óta először 1,36 fölé került, párhuzamosan az erőteljesebb globális kockázatvállalással. Az USA bankrendszerével kapcsolatos várakozások a stresszteszt-eredmények közzététele után jelentősen hozzájárultak a piaci irányváltáshoz.