Vágólapra másolva!
Várhatóan több mint 200 ezer cég, vagyis a Romániában jegyzett cégek 30-35 százaléka szünteti meg tevékenységét az átalányadó bevezetése miatt, véli Sorin Dimitriu, a bukaresti kereskedelmi kamara elnöke.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A minimális átalányadót a román kormány májustól vezette be. Ennek értelmében minden cég köteles üzleti forgalma alapján minimális adót fizetni. Ennek értéke 500 eurótól 10 ezer euróig terjed. A kereskedelmi kamara elnöke szerint Romániában 200 ezer olyan cég van, amelynek papíron nincs jövedelme és nincsenek alkalmazottai, de léteznek.

Szerinte az átalányadót a kormány csak meghatározott ideig fogja alkalmazni, hiszen rövid távon az a cél, hogy kifehérítse a gazdaságot, és visszaszorítsa az adócsalást. Dimitriu szerint szükség volt az átalányadó bevezetésére, hiszen a román feketegazdaság tavaly a román hazai össztermék (GDP) 20 százalékával volt egyenértékű.

Romániában a bejegyzett 600 ezer cég közül csak 12 ezer adja az állami költségvetés fő bevételeit.

Gratiela Iordache, a román pénzügyminisztérium államtitkára is megerősítette, hogy a Romániában működő cégek több mint egyharmada veszteségesen működik. Rámutatott: ezek többnyire tanácsadással, ingatlanközvetítéssel, kis- és nagykereskedelemmel foglalkoznak. Szerinte az átalányadó leginkább ezeket a cégeket érinti majd kedvezőtlenül.