Vágólapra másolva!
A műtárgypiacot is sújtja a válság: bár idén is megrendezik a szokásos New York-i Május nevű aukciót az Egyesült Államokban, a művészek és gyűjtők naptárában kiemelt helyen álló esemény az idén jelentősen csökkentett formában startol ma.
Vágólapra másolva!

A Sotheby's nemzetközi aukciós ház saját maga számára készített előrejelzése szerint a kortárs művészeti aukción tavalyhoz képest az alkotások kevesebb, mint negyedét tudják majd eladni.

A nyilvános értékesítések árát nyomon követő Mei Moses indexe szerint az idei első negyedévben 35 százalékkal estek az árak a műtárgypiacon. Ez az index azonban nem tartalmazza azokat a műalkotásokat, amiket nem tudtak eladni.

A műtárgypiacon hétesztendős szárnyalást követően szinte átmenet nélkül következett be a zuhanás tavaly szeptember végén. A szereplőket felkészületlenül érte a spekulánsok kivonulása, akikre minden eddiginél gazdagabb kínálattal vártak.

Csak kortárs művekből az előző évinél 47 százalékkal több került a piacra, míg az aukciók teljes merítése 20 százalékkal haladta meg a 2007-es tételszámot. Az árverések összforgalma 8,3 milliárd dollárra rúgott tavaly, 1090 alkalommal csapott le a kalapács egymillió dollár felett, de 2007-ben még 1254 esetben tapsolhattak ilyen eredménynek.