Újra drágul az olaj

Vágólapra másolva!
Több mint két dollárral emelkedett a kőolaj ára Londonban és New Yorkban. Nem végleges adatok szerint az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 2,47 dollárral 54,06 dollárra nőtt. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 2,86 dollárral 52,24 dollárra erősödött.
Vágólapra másolva!

Itt olvashat a forint árfolyammozgásáról

Itt olvashat a budapesti tőzsde részvényárairól

Itt olvashat a régiós valuták árfolyamairól

Itt olvashat az európai tőzsdék részvényárairól

Itt olvasahat az amerikai részvényárakról

A kőolaj szabadpiacán az árak március második felétől megugrottak, a részvénypiacról indult "fellendülési spekulációban", amelyet az amerikai kormányzat újabb bankmentő és gazdaságélénkítő intézkedései tápláltak, azzal a reménnyel együtt, hogy a világválság hamarabb véget érhet a vártnál. A szabadpiaci olajárak 25 százalékkal magasabbak, mint év végén.

A múlt hónapban a Fed bejelentette, hogy 1,15 billió dollárral növeli az amerikai állam- és magánkötvények felvásárlását, az amerikai pénzügyminiszter pedig közölte, hogy állami-magán partnerségben további egybillió dollárt mozgatnak meg a bankok megtisztítására a "mérgezett eszközöktől". A Húszak (G20) múlt heti csúcsértekezletének eredménye: további 1,1 milliárd dollárral erősítik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és más nemzetközi pénzintézetek, továbbá a kereskedelemfinanszírozás támogatási kereteit. Mindezt tetézi a japán kormány: a várt 100 milliárdnál jóval nagyobb, több mint 150 milliárd dollárt érő új gazdaságélénkítő programot készít elő.

Az olajpiaci valóság időről-időre kiigazításra készteti a befektetőket - ez történt az előző két napon: az árak estek -, de csütörtökön ismét drágulás volt soron, a javuló részvénypiacok ösztönzésére.

Az amerikai energiaügyi minisztérium legutóbbi jóslata az idei kőolaj-világfogyasztásra napi átlagban 84,27 millió hordó. Ez napi 430 ezer hordóval kevesebb, mint amit februárban jósolt, és napi 1,38 millió hordóval kevesebb lenne a tavalyi világfogyasztásnál. Az amerikai energiaügyi minisztérium most hordónként 42 dollárra várja az amerikai referenciafajta (WTI) idei átlagárát, februárban még 43 dollárt jósolt.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most napi átlagban 84,4 millió hordóra jelzi a világ kőolajfogyasztását az idén, ez napi 1,25 millió hordóval, 1,5 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. De a napokban már közölték az IEA-nál, hogy a következő, jövő héten megjelenő világkereslet-előrejelzésük ismét rosszabb lesz az előzőnél. Az IEA előző, februári előrejelzése még csak napi 980 ezer hordós csökkenést valószínűsített idénre. A világ kőolajfogyasztása már tavaly is csökkent, napi 400 ezer hordóval, 0,4 százalékkal napi átlagban 85,7 millió hordóra, az IEA szerint.