Vágólapra másolva!
A gyógyszerkereskedelemben elképesztő méreteket öltött a verseny. Egyes patikaláncok mögött álló gyógyszernagykereskedők például autónyereménnyel igyekeznek magukhoz csábítani a betegeket - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Elszabadult a pokol a gyógyszerkereskedelemben - mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke.

A potenciális vevőkért, vagyis a betegekért folytatott verseny egyre élesebb, ezt bizonyítja, hogy egy-egy patikaláncot kiszolgáló gyógyszernagykereskedő akár autót vagy mosógépet kínál vevőinek. Az alelnök szerint a verseny nem jogszabályellenes, de nem etikus.

A patikák ugyanis nem csak a vény nélkül kapható készítmények megvásárlása esetén kínálnak nyereményeket, hanem a kizárólag vénnyel megvásárolható gyógyszerekre is érvényes a csalogató ajánlat. Sőt, jelentős árkülönbségek vannak a piacon, akár 20-30 százalékos eltérések lehetnek azonos készítmények között.

Bár a patikák egyetlen bevétele az gyógyszer árától függő árrés, ennek ellenére mégis megéri olcsóbban kínálni a medicinákat. Az egymással szövetkező, láncba tömörülő gyógyszertárak előnyösebb feltételekkel tudnak hitel igényelni, telefonos flottakedvezményt kapnak - sorolta a kölcsönös együttműködés előnyeit Hankó. Az élesedő verseny miatt a patikák úgy tudnak talpon maradni, ha szövetségre lépnek.