Vágólapra másolva!
A korábban vártnál jobban csökken a világ kőolajfogyasztása idén, de az OPEC eddig termeléscsökkentései nyomán a kínálat is szűkül, amitől gyorsabban csökkenhetnek a kereskedelmi tartalékok a fejlett országokban, alátámasztva az árakat - jósolta havi jelentésében pénteken a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).
Vágólapra másolva!

Az idén a világ kőolajfogyasztása napi átlagban 84,4 millió hordóra várható, ez napi 1,25 millió hordóval, 1,5 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál, az IEA új előrejelzése szerint.

Ezt megelőzően az amerikai energiaügyi minisztérium is csökkentette az idei világfogyasztásra szóló jóslatát, az új prognózis napi átlagban 84,27 millió hordóról szól. Ez napi 430 ezer hordóval kevesebb, mint amit az előző hónapban jósolt, és napi 1,38 millió hordóval kevesebb lenne a tavalyi világfogyasztásnál. Az amerikai energiaügyi minisztérium most hordónként 42 dollárra várja az amerikai referenciafajta (WTI) idei átlagárát, a múlt hónapban még 43 dollárt jósolt. Az amerikai energiaügyi minisztérium arra alapozta új olajfogyasztási becslését, hogy a világgazdaság az idén szerinte átlagosan 0,8 százalékkal visszaesik. Az előző, februári becslést 0,1 százalékos világméretű visszaesésre alapozták. A Világbank elnöke, Robert Zoellick csütörtökön már 1-2 százalékos átlagos visszaesést jósolt a világnak erre az évre.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj péntek délben, az IEA-előrejelzés kiadása után 44,95 dollár volt Londonban áprilisi szállításra, 14 centtel olcsóbb a csütörtöki zárónál. Reggel 89 cent volt az árvesztesége a csütörtöki záróhoz képest. Csütörtökön 3,69 dollárral drágult. Ugyanakkor a nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate hordónként (159 liter) 47,42 dollár volt áprilisra a chicagói Globexen, 39 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Reggel 24 centtel olcsóbb volt a csütörtöki zárónál. Csütörtökön 4,70 dollárral drágult.